Pakistan çabalarının karşılığını istiyor

Terörizmle mücadelenin çok masraflı olduğunu söyleyen Pakistan, ABD ve Batı'ya "kesenin ağzını açın" mesajı verdi.

soL (DIŞ HABERLER) Pakistan Mali Danışmanı Şevket Tarin, ABD ve Batılı güçlerin "teröre karşı mücadele" faturasının çok küçük bir kısmına ortak olduklarını söyledi.

Pakistan'ın sadece ekonomik krizle boğuşmadığını, aynı zamanda "teröre karşı savaş"ta bir cephe işlevi gördüğünü belirten Tarin, uluslararası finans kuruluşlarından yardım isteyeceklerini belirtti.

Tarin'in söz konusu açıklamaları, Başkan Asıf Ali Zerdari'nin, ülkenin krizin üstesinden gelmek ve "terörizmle mücadele" etmek için 100 milyar dolara ihtiyacı olduğunu belirtmesinin ardından yapması dikkat çekti.

Zerdari, "kendi faturamı ödeyemezsen polisimi nasıl güçlendireceğim?" diyerek devlet politikasına esnaf zihniyetinin hakim olduğunu açığa vurmuştu.

Bölgedeki en işbirlikçi hükümetlerden biri olan Pakistan hükümeti, ülkedeki radikal İslamcı grupların varlığını paraya tahvil etme konusunda oldukça başarılı bir siyaset izliyor. Pakistan, ABD'li silah şirketlerinin de en gözde müşterileri arasında.

Dün Çin'in başkenti Pekin'i ziyaret eden Başkan Zerdari, bu ülkeyle işbirliğini geliştirme konusunda istekli olduklarını belirtti. İlk resmi yurtdışı gezisini Çin'e yapan Zerdari'nin, bu hamleyle Batı'ya "Çin de var" mesajı vererek, pazarlık payını arttırmayı hedeflediği ifade ediliyor.