Pakistan bedel ödüyor

Çin'e Ortadoğu'ya açılan bir liman tahsis eden ve İran ile doğalgaz hattı inşası konusunda anlaşmaya varan Pakistan, bombalı saldırılarla istikrarsızlaştırılıyor. ABD Belucistan'daki ayrılıkçı hareketleri desteklerken, Suudi Arabistan da Şii'leri hedef alan radikal İslamcı militanların finansörlüğünü yapıyor.

soL gazetesinde bugün yer alan habere göre, Pakistan'ın Sind eyaletine bağlı Karaçi kentinde yaşayan Şiiler önceki gün yine bombalı saldırıların hedefindeydi. İki ayrı saldırıda 45 kişinin öldüğü, 150 kişinin de yaralandığı açıklandı. Bu saldırıdan iki gün önce kentteki başka bir saldırıda 12 kişi ölmüştü. Şubat ayında ise Belucistan eyaletinde Şiiler hedef alınmış ve 65 kişi yaşamını yitirmişti. Şiileri hedef alan saldırıların arkasında ise Leşker-i Cengevi örgütünün bulunduğu biliniyor. Leşker-i Cengevi 1980'li yıllarda, İran İslam Devrimi'ni dengelemek için kuruldu, ağırlıklı olarak Sünni Pencaplardan oluşuyor. Örgütün Afganistan'da Taliban saflarında savaştığı ve El Kaide ile bağlantılara sahip olduğu belirtiliyor.

Finansör Suudi Arabistan
 2010 yılında Wikileaks tarafından yayımlanan ABD'ye ait gizli yazışmalarda, Leşker-i Cengevi'nin de aralarında bulunduğu Afganistan-Pakistan hattındaki radikal islamcı militanların Suudi Arabistan tarafından finanse edildiği belirtiliyordu. Belgelerde ABD'nin o dönem Dışışleri Bakanı olan Hillary Clinton'un müttefiki Riyad yönetimini bu desteği çekmeye ikna etmeye çalıştığı ve başarısız olduğu belirtiliyordu. 

Suudi Arabistan yönetimi, Irak ve Suriye başta olmak üzere, bölge siyasetini İran'ın artan etkisini dengelemeye yöneltmiş durumda. Son olarak Pazar günü Körfez ülkeleri, Suriye'de artan İran etkisine karşı uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırmıştı. Suriye'de silahlı militanların en önemli destekçisi olan Suudi Arabistan, Irak Başbakanı Nuri el Maliki tarafından da Irak'a karşı komplo kurmakla suçlanıyor.

Hedef doğalgaz hattı
Belucistan ve Sind eyaletleri, ülke nüfusunun yüzde 14'ünü oluşturan Şii'lerin yoğun yaşadığı yerler ancak tek özellikleri bu değil. Tahran ve İslamabad yönetimleri 2010 yılında, İran doğalgazını, bir yandan Karaçi'ye uzatan bir yandan da Hindistan ve Çin'e ulaştıran bir hattın inşaasını karara bağladılar. 7.5 milyar dolara yapılması planlanan hattın 2015 yılında tamamlanması bekleniyor. Yıllık 21 milyon metreküp doğalgaz taşıması planlanan hattın inşasına ABD karşı çıkıyor.

Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, 27 Şubat'ta İran'ın başkenti Tahran'a giderek, hat ile ilgili Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile görüşmüştü. Ahmedinejad, doğalgaz boru hattı projesine büyük önem verdiklerini, Pakistan ve İran'ın ortak düşmanlarının projenin tamamlanmasını engelleme girişiminde bulunduğunu söylemişti.

Bu görüşmeden bir gün sonra ABD Dışışleri Bakanlığı Sözcüsü Patrick Ventrell, İran-Pakistan Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin Pakistan'ın çıkarına olmadığını söyledi. Pazar günü ise Zerdari, hattın inşasını sürdüreceklerini açıklayarak, ABD'nin itirazını dinlemedi. 

Çin limanına karşı ayrılıkçılık
Pakistan'ın ABD'yi rahatsız eden tek özelliği İran ile yakınlaşması değil. Pakistan'ın Belucistan eyaletinde bulunan Gvadar limanının geçtiğimiz Şubat ayında Çinli bir firmaya verilmesi ABD'nin kaygılarını artırdı. Washington Belucların yoğun olarak yaşadığı Belucistan'daki ayrılıkçı hareketlerle yakın temasa sahip. Belucistan'ın bağımsızlığını savunan Velid Beluc, ABD Dışışleri Bakanlığı'na bağlı Ulusal Demokrasi Vakfı'nın (NED) müdürü olan Zalmay Khalizad ile yakın ilişkilere sahip. NED Belucistan Gelişim Enstitüsü'nün (BIFD) çalışmasını doğrudan doğruya finanse etti ve destekledi. Bu kuruluş, “Pakistan'ın Belucistan bölgesinde demokrasi, gelişme ve insan haklarının önde gelen kaynağı” olduğunu iddia ediyor. Beluclar Pakistan nüfusunun yüzde 4'ünü, İran'ın yüzde 2'sini oluşturuyor. Velid Beluc, hem Pakistan'ın hem de İran'ın Belucistan'ı işgal ettiğini düşünüyor.