'Özgürlük savaşçısı'ndan itiraflar: Muhaliflerde kimyasal silah var!

ABD'li "gezgin" ve "özgürlük savaşçısı" Matthew VanDyke'nin ele geçirilen Facebook yazışmaları, bütün Ortadoğu'da silahlı çetelere yardım ve yataklık eden bu kişinin Suriye'deki çetelerin elinde kimyasal silah olduğunu bildiğini gösteriyor.

(soL - Dış Haberler) Bir süre önce, kendisini "Özgürlük Savaşçısı" olarak tanıtan bir ABD'linin, Matthew VanDyke'nin Facebook hesabı, Suriye yanlısı Suriye Elektronik Ordusu (SEO) tarafından hacklendi.

Libya'da cihadcı çetelerle savaşırken çekilen görüntülerini kendi internet sitesinde yayınlayan bu "özgürlük savaşçısı", son 5 yılda, Türkiye de dahil, birçok Ortadoğu ülkesinde "gezginlik" ve "savaşçılık" yapıyordu.

Son olarak Suriye'de, Beşar Esad yönetimine karşı silahlı mücadele veren cihadcılara katılan ABD'li VanDyke'nin Facebook yazışmaları, bu "özgürlük savaşçısı"nın, zaten "bilinen" ama "kanıtlanamayan" bir dizi özelliğini de gözler önüne serdi.

Yazışmalara dair VanDyke tarafından bir teyit ya da yalanlama gelmedi. Ancak bu "özgürlük savaşçısı"nın temasta olduğu blogcu "Brown Moses", Twitter hesabında zımni olarak yazışmaların doğru olduğunu teyit etti.

Muhaliflerin kimyasal silahı var
"Brown Moses" isimli blogunda, Suriye'de yaşanan çatışmalarda kullanılan silahları, kaynaklarını inceleyen, gerçek adı Eliot Higgins olan İngiliz, özellikle geçen yaz Guta'da gerçekleştirilen kimyasal saldırının faili olarak Suriye ordusunu işaret etmesiyle gündeme yerleşmişti. Guardian ve CNN gibi yayın organları, Higgins'i referans göstererek hakkında haberler yapmışlardı.

SEO'nun ele geçirdiği Facebook yazışmalarının bir bölümü, Higgins ile VanDyke'nin Suriye'deki çetelerin elinde bulunan kimyasal silahlara dair diyaloglardan oluşuyor.

8 Mayıs 2013 tarihli bir yazışmada, Matthew VanDyke Higgins'e şunları söylüyor:

"Muhaliflerin elinde az miktarda kimyasal silah bulunduğu ihtimalini göz ardı etme. Birkaç aydır bu konuda bilgi sahibiyim. Bu OFF THE RECORD. Bunu sana yalnızca bu alanda [Suriye konusunda] çok iyi iş çıkardığın için anlatıyorum. Bu ihtimali bilmeye hakkın var."

Suriye konusunda "çok iyi işler çıkaran" Higgins'in VanDyke'ye verdiği cevap: "Tamam, bunu off the record tutacağım."

Daha sonra VanDyke, muhaliflerin kimyasal silah elde ettiği bilgisini güvenilir bir kaynaktan edindiğini ve kimyasalların ne tür bir binadan/yapıdan alındığını ve bu bina/yapı hakkında da bilgi sahibi olduğunu söylüyor. VanDyke, Higgins'e bunları "gelecekte Suriye'de yapılacak kimyasal saldırılara karşı açık fikirli olması için yazdığını" belirtiyor ve konu hakkında "Benden duymadın" diyerek Higgins'i uyarma ihtiyacı hissediyor.

VanDyke'nin bütün bu "kimyasal" ifşaatını Halep bölgesi için yapıyor. 19 Mart 2013 tarihinde, Halep'in Han el-Asal bölgesinde kimyasal silah kullanımı sonucunda 31 kişinin hayatını kaybettiği belirtilmiş, Suriye yönetimi ve Rusya saldırıdan muhalifleri sorumlu tutmuştu. Kimyasal silah iddialarını araştırmak için Suriye'ye gelen Birleşmiş Milletler heyetinden Halep'i de incelemeleri istenmiş, ancak muhalifler heyetin gelmesi halinde bölgede "güvenliklerini sağlayamayacaklarını" söylemişlerdi.

Higgins'in maddi kaynakları
İkili arasındaki yazışmalarda, Higgins'in maddi kaynaklarına dair sırlar da ifşa oluyor. Bir diyalogda, Matthew VanDyke, Eliot Higgins'e CNN'den Nick Valencia ile temas etmesini öneriyor. VanDyke, Higgins'in Valencia'ya kim olduğu ve neler yaptığı konusunda bilgi vermesini söyleyerek, "Bu sayede CNN'e çıkabilirsin" diyor.

Yine aynı konuşmadan, Brown Moses'ın, İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne (HRW) danışmanlık yaptığını da öğreniyoruz. Higgins, HRW için "parça tesirli bomba" videoları veritabanı oluşturduğunu, bunu da "part-time" çalışarak yaptığını belirtiyor. Higgins, bir "sivil toplum örgütü" ile "tam zamanlı" bir iş için görüştüğünü söylüyor. Bu "sivil toplum örgütü"nün ise, bir "terörle mücadele" şirketi olduğu anlaşılıyor. Şirketin adı Allen Vanguard. Higgins'in söylediğine göre bu şirket, bomba imha kıyafetleri ve aletleri imal eden, aynı zamanda istihbarat raporları da hazırlayan, hükümetle de çalışan bir "sivil toplum örgütü."

Uluslararası askeri saldırı için kimyasal silah kullanılabilir!
"Özgürlük savaşçısı" Matthew VanDyke'nin yazışmalarındaki dikkat çekici hususlardan bir tanesi de, kimyasal silah kullanımı ile ilgili.

Dylan Connor isimli birisiyle konuşan VanDyke, Higgins'e bahsettiği kimyasal silah konusunu bu arkadaşına da açıyor ve "Bu muhalifler, eğer ABD öncülüğündeki bir müdaheleye yol açacaksa, kendi halkına kimyasal silah kullanmayı buna değer buluyor" diyor. ve ekliyor: "Uluslararası müdahaleyi tetikleyecekse bu kabul edilebilir bir maliyet. Eğer bu tutarsa, onların ölümü yüz binlerce hayatı kurtarabilir."

VanDyke, başka gazetecilere de kimyasal silah konusunu açtığı halde, bu gazetecilerin hiçbirisi muhaliflerin elinde kimyasal silah bulunduğunu bir iddia olarak bile gündeme getirmediler, konuyu araştırmadılar.

Matthew VanDyke sızıntıları için: http://leaks.sea.sy/vandyke-leaks/