‘ÖSO’nun imajı’ Batı’yı rahatsız etmeye başladı

Suriye’de muhaliflerin artan oranda sivillerin katledildiği bombalı eylemlere yönelmeleri ve savaş suçu teşkil eden infazlar gerçekleştirmeleri Batı basınında “muhaliflerin imajının bozulduğunu” anlatan haberlere konu oluyor.

Son aylarda Suriyeli muhaliflerin artan ölçüde sivilleri hedef alan katliamlar gerçekleştirmeleri ve bombalı eylemlere ağırlık vermeleri, muhalefeti yeniden yapılandırma çalışmalarına hız veren ABD’de rahatsızlık konusu oldu. Yaklaşık iki yıldır çok sayıda savaş suçu işleyen muhalif grupların eylemlerini örtbas etmek konusunda yoğun çaba harcayan Batı basını ve Batılı kurumlar, muhaliflerin son dönemde yaptıkları bazı eylemlere tepki göstermeye başladı.

Askerlerin topluca infaz edilmesini örtbas edemediler
Özgür Suriye Ordusu’nun “imajının” tazelenmesi gerektiği mesajlarına neden olan önemli olaylardan bir tanesi, ÖSO güçlerinin bir grup Suriye askerini topluca infaz ettikleri görüntülerin internette yayınlanması oldu. Geçtiğimiz hafta Sarakeb’de gerçekleştirilen katliamda, İslamcı El Nusra Cephesi tarafından esir alınan 10 Suriye askeri işkence edildikten sonra topluca infaz edilmişti.

Korkunç katliamın görüntülerini buradan izleyebilirsiniz: Suriyeli 'muhalifler' askerleri önce esir aldı, sonra katletti

Daha önce Libya’da, sonra da Suriye’de muhaliflerin gerçekleştirdiği katliamları görmezden gelmek konusunda bir hayli usta olan Uluslararası Af Örgütü, görüntülerin video paylaşım sitelerinde yayınlanmasının ardından bir kınama açıklaması yaptı.

Benzer şekilde pek çok katliam karşısında sessiz kalan, muhalifler tarafından gerçekleştirildiğinin kanıtları ortaya çıkmasına rağmen bazı katliamların sorumluluğunu Suriye yönetimine yükleyen ve sistematik bir biçimde muhalif grupların verdiği ölü ve yaralı sayılarını raporlarında kullanan İnsan Hakları İzleme Örgütü de Sarakeb katliamını kınayan Batılı örgütler arasında yer aldı.

ABD muhalefeti yeniden yapılandırıyor
Bu kınama açıklamalarının ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un Suriye’deki muhalif grupların yeniden organize edilmesi gerektiği yönündeki açıklamalarından sonra gelmiş olması dikkat çekiyor. Clinton, ABD’deki Başkanlık seçimlerinden önce yaptığı konuşmada, Türkiye’nin desteğiyle kurulan Suriye Ulusal Konseyi’nin muhalefeti temsil yeteneğinin olmadığı, ülke içindeki silahlı grupları da içerecek şekilde yeni bir şemsiyenin oluşturulması gerektiği mesajı vermişti. Bu doğrultuda bu hafta başında Katar’ın başkenti Doha’da muhalif grupların temsilcileri bir araya getirildi.

Batı medyası ÖSO’nun imajından kaygılı
Bugün New York Times gazetesinde yer alan bir haber, ÖSO başta olmak üzere, muhaliflerin tepki çeken eylemlerini ve “bozulan imajlarını” konu etti. Anne Barnard imzalı, “İsyancıların Yanlış Adımları Suriyeliler Arasındaki Desteklerini Örseliyor” başlıklı haberde, ÖSO’nun tepki çeken eylemleri ise bir hayli “masumlaştırılarak” aktarılıyor.

Haberin giriş cümlesinde “Diktatörlüğe karşı verilen savaşta uzun süredir moral üstünlüğü elinde tutan Suriye’deki isyancı savaşçılar, bazı isyancıların kötü planlanmış eylemleri, anlamsız yıkımlara neden olmaları, suç teşkil eden davranışları ve soğuk kanlı bir biçimde mahkumları öldürmeleri nedeniyle halk desteğinde önemli kayıplar yaşıyor” denildi.

Sarakeb’deki katliamın ve bombalı eylemlerde çok sayıda sivilin ölmesinin yarattığı hoşnutsuzluğun da dile getirildiği haberde, ÖSO’ya yönelik temel eleştiri ise “yeterince etkili olamamak” ve kötü planlanmış eylemler nedeniyle imajının zedelenmesine izin vermek.

Haberde örneğin Sarakeb’den bir “sivil eylemci”nin muhaliflerle ilgili “Sivil bir toplum kurmak için el bağladığımız muhaliflerin halkın yanında olmaları gerekiyordu” sözleri aktarılıyor. Adının Ahmet olduğu aktarılan bir Halepli, muhaliflerin yaptığı haydutluklara ilişkin verdiği örnekler de ÖSO ve benzeri güçlerin işledikleri savaş suçları düşünüldüğünde bir hayli “masum” kalıyor. Ahmet, muhaliflere telekomünikasyon binasına kamp kurmamaları için yalvardığını, ama sözünü dinletemediğini, ordunun ise birkaç gün sonra binayı vurması sonucunda bölgenin telefon iletişiminin kesildiğini anlatıyor. Ahmet’in anlattığı bir başka olayda ise, bir muhalifin arabasını yıkayan bir vatandaşa üzerine su sıçrattığı için ateş ediyor.

Haber yer verilen şu cümle ise haberin bütününün özeti niteliğinde: “Kalabalıklar, ‘halk Özgür Suriye Ordusu’nun reformdan geçirilmesini istiyor’ çağrısı yapıyor. ‘Sizi seviyoruz. Yolunuzu düzeltin.’”

(soL-Dış Haberler)