ÖSO'lu cihatçılardan Nusra'ya tepki

Suriye Ulusal Koalisyonu'na yakın olan ve Özgür Suriye Ordusu adına savaşan cihatçı gruplar El Kaide liderine biat ettiğini açıklayan Nusra Cephesi'ne tepki gösterdiler.

Yakın Doğu Haber'in haberine göre, Suriye Ulusal Koalisyonu’na yakın İslamcı silahlı grupların oluşturduğu İslami Kurtuluş Cephesi, el-Kaide Lideri Eymen Zevahiri’ye biat eden Nusra Cephesi’ni eleştirdi.

Sukuru’ş Şam, İslam Tugayı ve Tevhid Tugayı gibi muhalif silahlı grupların başını çektiği Suriye İslami Kurtuluş Cephesi, dün yayımladığı yazılı açıklamayla, Irak el-Kaidesi’ne bağlı Irak İslam Devleti'nin devlet ilanını kınarken, Nusra Cephesi'nin el-Kaide lideri Eymen Zevahiri'ye biatını da üstü kapalı bir şekilde eleştirdi.

İslami Kurtuluş Cephesi'nin açıklamasında "İslami Kurtuluş Cephesi, sosyal paylaşım sitelerinde yayımlanan, Irak-Şam İslam Devleti ilanını şaşkınlıkla karşılıyor ve kınıyor. Sanki devlet, medya yoluyla kuruluyor. Suriye sahasından uzakta olanlar, vakıamızı ve kutsal devrimimizin çıkarlarını bilmiyor. İstişare etmeden bizim için devlet kuruyorlar ve tanımadığımız kişiyi bize emir olarak atıyorlar" ifadelerine yer verildi.

'Burada olmayanlar' eleştrisi
Kurtuluş Cephesi, Nusra Cephesi Emiri Ebu Muhammed el-Colani'nin önceki gün yaptığı konuşmasında el-Kaide lideri Eymen Zevahiri'ye biatına işaretle, "Biz, Suriye'deki devrimi İlayı Kelimetullah için başlattık. Şurada burada olanlara biat etmek için değil" dedi.

İslami Kurtuluş Cephesi'nin açıklamasının sonunda Suriye halkı, devrim hedeflerinin gerçekleşmesi için birliğe çağrıldı.

İslami Kurtuluş Cephesi bileşenlerinden İslam Tugayı, Suriye yönetimine karşı süren savaşa katılmak için Çeçenistan'dan gelen cihatçılara tepki göstermiş, Çeçen cihatçıların Rus ve Suriye yönetiminin müsaadesiyle Suriye'ye girdiğini iddia etmişti.

Nusra'yı eleştiren bu İslamcı örgütler de Nusra gibi bir Selefi ideolojisini benimsiyorlar.