ÖSO: 'PYD'ye karşı 3 Kürt birliği kurduk'

Özgür Suriye Ordusu Ras el-Ayn’da PYD’ye karşı savaşmak üzere Kürtlerden oluşan üç silahlı grup kurduklarını açıkladı.

Yakın Doğu Haber'in Welatinet'ten aktardığına göre Ras el-Ayn’daki Özgür Suriye Ordusu Komutanlarından Ahmed Ced’an, PYD’ye karşı savaşmaları için Kürtlerden oluşan üç silahlı grup kurduklarını açıkladı.

Ahmed Ced’an, PYD’ye bağlı silahlı milislerle çatışmaların devam ettiği Ras el-Ayn kentinde “Kürt Kartalları Tugayı”, “Özgürlük Yoldaşları Tugayı” ve “Meş’al Temo Tugayı” adlı üç silahlı grubu örgütlediklerini söyledi.

Arapça yayın yapan Welatinet sitesine açıklamada bulunan Ahmed Ced’an, PYD’nin askeri kanadı olan YPG’yi Ras el-Ayn kentinde yapılan ateşkesi ihlal etmekle suçladı ve “Onlar, Özgür Suriye Ordusu’na saldırdı, yaşanan çatışmada Haseke’nin Guveyran mahallesinde 3 Kürt öldürüldü. Bunun üzerine çatışmalar yeniden başladı. Zahiriye Tugaylarından bir kişi ölürken Meş’al Temo Tugaylarından 3 kişi de yaralandı” dedi.

Özgür Suriye Ordusu’nun Türkiye tarafından desteklendiğini yalanlayan Ahmed Ced’an, Özgür Suriye Ordusu’nun Türkiye tarafından desteklendiği iddialarının Suriye yönetimi tarafından desteklenen PYD’nin yalanı olduğunu savundu.

Diğer silahlı grupların Haseke iline destek için geldiklerini doğrulayan Ced’an, Tevhit Tugayları’na mensup 700 kişinin Haseke iline girmek üzere olduğunu söyledi.

Özgür Suriye Ordusu’nun Ras el-Ayn’da hırsızlık ve yağma yaptığını da itiraf eden Ahmed Ced’an, “Maalesef biz Ras el-Ayn’da birçok yanlışlar yaptık. Ancak tüm hırsız ve yağmacıları tutuklayıp cezalandıracağımız konusunda artık garanti veriyoruz” dedi.

Ahmed Ced’an, Ras el-Ayn’daki çatışmaların durdurulması için üç şart ileri sürdüklerini belirterek öne sürdükleri şartları şöyle sıraladı:

1- Tüm Suriye topraklarında güvenlik, yalnızca Özgür Suriye Ordusu tarafından sağlanacak.

2- Haseke’de ve bölgedeki kentlerde bizimle halk komiteleri arasında ortak mevziler oluşturulması.

3- Kürtlerin, Suriye yönetimiyle tüm ilişkilerini askıya alması.

Çatışmaların aralıklı olarak devam ettiği Ras el-Ayn kentinde Özgür Suriye Ordusu, PYD’yi Suriye yönetiminden destek almakla suçlarken, PYD de Özgür Suriye Ordusu’nu Türkiye’den destek almakla suçluyor.

Ahmed Ced’an, PYD’ye bağlı milislerle yaşanan son çatışmalarda 30 PYD üyesini öldürdüklerini iddia ederken, Welatinet’e açıklama yapan PYD komutanları ise kendi militanlarından sadece 1 kişinin öldüğünü iki kişinin de yaralandığını, Özgür Suriye Ordusu’ndan ise 50 kişinin öldürüldüğünü öne sürdü.