Orhan Pamuk'tan Esad'a: ‘Sonun Kaddafi gibi olur’

Aralarında Orhan Pamuk'un da bulunduğu altı yazar, Suriye lideri Beşar Esad'a yazdığı açık mektupta, "İstifa et, yoksa sonun Saddam ve Kaddafi gibi olacak" dedi.

Nobel Edebiyat ödüllü Orhan Pamuk, İsrailli yazar David Grossman, Barış Ödüllü İtalyan yazar Claudio Magris ve Alman kökenli Fransız siyaset ve toplum bilimcisi Alfred Grosser, Cezayirli yazar Bualem Sansal ve Alman yazar Martin Walser Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a açık mektup yazdı.

Fransız Liberation gazetesinde bu sabah yayımlanan mektupta, Esad’a “halkını kurtarması için istifa etmesi çağrısında bulunulurken”, aksi takdirde Esad’ın sonun Saddam ve Kaddafi gibi olacağı “uyarısında” bulunuldu.

“Rusya ve Çin’e güvenme”
Esad’a Rusya ve Çin gibi ülkelerden aldığı yardımlarla “yanılsamalara kapılmaması” gerektiği söylenen mektupta, bu ülkelerin yardımları “eylemlerinizi meşrulaştırmaz ya da yarattığı dehşeti azaltmaz. Er ya da geç Suriye veya uluslararası adalet önünde bunlara cevap vermek zorunda kalacaksınız” ifadeleri yer aldı.

“İstifa et yoksa Kaddafi gibi ölürsün”
Mektupta durumun umutsuz gözüktüğü ancak Suriye halkını korumak için Esad’a istifa etmesi önerisinde bulunulurken bu yolun “Esad'ın Suriye halkı, ailesi, dostları, kendisi, bölge ve dünya için tek gerçek çözüm yolu” olduğu ifade edildi.

Esad’a “Her şey senin elinde” denilen mektupta, “İstifanı duyur ve BM himayesi altında serbest seçimlerin düzenlenmesi için partilere müzakere çağırısında bulun” ifadesi yer aldı.

Esad’ın istifa etmemesi durumunda başına geleceklere dair değerlendirmelerin yer aldığı mektupta, “İstifa dışında sizi aileniz için üzücü olan tek bir yol bekliyor: Saddam Hüseyin ya da Kaddafi gibi ölmek. Ya da Lahey’de dezenfekte edilmiş bir hücrede ömür boyu hapis" denildi.

“Cezayir’e sığın”
Mektupta, Esad’a başka bir ülkeye sığınması çağrısında da bulunuyor. "Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in başardığı gibi ailenizle beraber gidişinizi müzakere edebilirsiniz” denilen mektupta şu ifadler yer aldı:

Ruslar ve Çinliler sizi misafir etmeyi kabul etmezlerse Cezayir'e gidin. Cezayirlilerin hafızası güçlüdür. Kahramanları emir Abdülkadir'e Suriye'nin kucak açtığını kesinlikle hatırlayacaklardır. Emir Abdülkadir Fransa tarafından yenildiğinde ve dostu 3'üncü Napolyon tarafından 1852 yılında Suriye'ye yerleşmesine izin verilmişti. Fransız sömürgesinden kaçan binlerce Cezayirli de kendisiyle birlikte oraya gitmişti.

(soL- Dış Haberler)