Operasyonların yeni hedefi Diyala

Ülkedeki muhalif unsurlara karşı Mart'tan bu yana düzenlenen operasyonlardan sonuç almaya başlayan Irak hükümeti, yeni hedef olarak direnişin güçlü olduğu Diyala eyaletini gündemine aldı.

soL (DIŞ HABERLER) Irak'ın Diyala kentinde önceki gün peşpeşe meydana gelen saldırıları değerlendiren Irak Başbakanı Nuri el Maliki, bir süredir devam eden operasyonların yeni hedefinin Diyala eyaleti olabileceğini söyledi.

Irak ordusunun, Mukted el Sadr yanlılarına karşı ABD desteğiyle geçen hafta kapsamlı bir operasyon başlattığı Maysan eyaletinin başkenti Amara'da konuşan Maliki, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün Maysan'dayız. Allah'ın izniyle yarın yürüyüşümüzü Diyala'da tamamlayacağız. Sonra da Musul'da zafere ulaşacak ve bu dosyayı kapatacağız" diye konuştu.

Maliki, "Darmadağın ettiğimiz El Kaide'nin artıklarını, eski rejim yanlılarını, kanun kaçaklarını ve silahlı milisleri kovalamaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Maliki'nin kendinden emin konuşmasının ardında, bir süredir Sadr'ı hedef alan ve kısmen başarıya ulaşan operasyonların yattığı belirtiliyor. Mart ayından bu yana geniş çaplı operasyonlar düzenleyen Irak ordusu, Basra, Bağdat'ın Sadr Mahallesi ve Musul'da özellikle Sadr yanlılarına karşı etkili sonuçlar aldı.

Son olarak Amara'da operasyonların başarıya ulaşmasının ardından, Maliki hükümetinin muhalif unsurları temizleme konusunda mesafe katetmiş olacağı belirtiliyor.

Direnişin güçlü olduğu ve son olarak önceki gün 10 kişinin ölümü, 24 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bir saldırının gerçekleştiği Diyala eyaleti, Maliki hükümetinin önünde zorlu bir hedefi oluşturuyor.