Önemli gelişme: Türkiye, Suudi istihbaratını sınırdışı edecek

Türkiye'nin, ülke içerisinde Suriye'deki cihadcı çeteleri örgütlemek için bulunduğu belirtilen Suudi istihbarat görevlilerini sınırdışı etmeye hazırlandığı iddia ediliyor.

(soL - Dış Haberler) Lübnan'dan yayın yapan El Ahbar gazetesinin bir Türk kaynağa dayandırarak yaptığı habere göre, Suriye ve Mısır konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle Türkiye ülke içinde Suudi istihbaratçıları sınırdışı etmeye hazırlanıyor.

Kaynağa göre, Ankara Suriye konusunda artık kendi çıkarlarıyla Suudi çıkarlarının örtüştüğünü düşünmüyor.

Haberde Suudi-Türk ilişkilerinin Mısır'daki darbe nedeniyle bozulduğu belirtilirken, esas kırılma noktasının Suudi Arabistan'ın Suriye Ulusal Konseyi'ndeki Türk ağırlığını azaltarak kendi etkisini artırması olduğu belirtiliyor.

Suudi Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal'ın, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na, Esad yönetimi düşse dahi artık Türkiye'nin Suriye'de önemli bir rol oynayamacağını, ayrıca Mısır'ın içişlerine de karışmaya bırakmaları gerektiğini söylediği iddia ediliyor.

Haberin kaynağına göre, Türkiye Suudi Arabistan-Ürdün-Birleşik Arap Emirlikleri üçlüsünün bölgedeki iki bloğa karşı stratejik bir karşıtlıkla hareket ediyor: Bir tarafta Hizbullah, Suriye, İran ve Irak'ın yer aldığı cephe diğer yanda Türkiye, Katar, Hamas ve Müslüman Kardeşler'in bulunduğu cephe.

Yine haberdeki Türk kaynak, Suudilerin geçtiğimiz günlerde yapılan Lübnanlı hacılar-THY pilotları rehine takasını sabote etmeye çalıştığını da ileri sürdü.