Ömer El Beşir Türkiye’ye geliyor

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin hakkında aldığı tutuklama kararına rağmen, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir Türkiye’yi ziyaret etmeye hazırlanıyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından, geçtiğimiz Mart ayında, Sudan’ın Darfur bölgesinde savaş suçu ve insanlık suçu işlediği gerekçesiyle hakkında tutuklama emri çıkartılan Ömer El Beşir Türkiye’ye gelmeye hazırlanıyor. Kararın dünya çapında uygulanabilmesi için, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ortak çağrı yapması gerekiyor. El Beşir, 300 bin kişinin ölümü ve 2.5 milyon kişinin yer değiştirmesinden sorumlu tutuluyor.

Geçtiğimiz yıl iki kez Türkiye’yi ziyaret eden El Beşir, yaptığı açıklamada, “Eğer 300 bin kişi öldürüldüyse toplu mezarlar nerede? İnsanlar öldürüldü ama rakamlar daha düşük.” demişti.

Türkiye Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin taraflarından olmadığı için tutuklama kararı Ankara’yı bağlamıyor.

Karardan sonra konuşan Ömer El Beşir, mahkeme üyelerine “o emri yırtıp yiyin” demişti. Kararı kabul etmediğini ve onun “neo-sömürgeci” bir planın parçaları olduğunu savunan El Beşir, daha sonra Katar ve Mısır’ı ziyaret etmişti.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Darfur’da 4 yıl süren iç savaşta en az 200 bin kişi öldü, 2.5 milyon kişi yerinden oldu.

(soL – Dış Haberler)