Obama'nın Guantanamo yalanları

Obama'nın en önemli vaatlerinden olan Guantanamo üssünün kapatılması 6 ay sonrasına ertelendi. Mahkumların tutukluluk hali ise devam ediyor.

ABD yönetiminin Küba’da bulunan Guantanamo Üssü’ndeki esir kampı niteliğindeki hapishanesini kapatma kararlılığı yılan hikayesine dönüyor. Başkanlık seçimi kampanyalarında ve seçildikten sonraki söylemlerinde üssün kapatılması ve orada bulunan tutukluların geleceğinin belirlenmesi konusunda oldukça iddialı olan Barack Obama yönetimi kapatma işini bir başka bahara erteledi.

Obama yönetimi bir açıklama yaparak üssün kapatılması ve terör şüphelilerine yönelik bir detaylı bir rapor hazırlayamadıklarını ve Salı günü açıklanması gereken rapor için 6 ay ek süre verildiğini belirtti. Adalet Bakanlığı’nın üsle ilgili çalışma kolu detaylı bir rapor yerine üste bulunan 229 mahkumun nasıl yargılanacağına dair geçici bir rapor sundu. Sorgulama yöntemini incelemek üzere kurulan başka bir çalışma grubu da rapor sunmak yerine 2 ay daha çalışma süresi istedi.

Ocak ayına kadar kapanacakmış

Obama’nın göreve gelmesiyle birlikte “Üssün kapatılması için direktif verdi” ifadeleriyle kamuoyuna yansıyan üssün önümüzdeki Ocak ayında tamamıyla boşaltılması öngörülüyordu. Obama yönetimi raporların gecikmesine rağmen verilen tarihe uyulacağını iddia ederek üssün kapanacağı konusunda ısrar ederken, bu konuda aktif mücadele veren insan hakları örgütleri ve STK’lar Obama’nın bu konuda yalan söylemiş olabileceğini düşünüyor.

Obama’nın üssün kapatılmasına yönelik iddiasına ABD kongresinden gelen en büyük engel ise mahkumların ABD topraklarında yargılanmasına duyulan tepki. Şimdiye kadar 50 mahkum yargılanmak üzere başka ülkelere gönderilirken geri kalanların nerede yargılanacağı konusu netleşmedi.

soL - Dış Haberler