Obama'nın 'çekilme'si, Irak'tan Afganistan'a!

ABD başkan adayı Obama, Irak'tan çekilip Afganistan'daki asker sayısını artıracaklarını söyledi. Obama, çekilme sonucunda ceplerinde kalacak parayı hesaplamayı da ihmal etmedi.

soL (DIŞ HABERLER) ABD'nin dünya siyasetinde farklı bir çizgiye yönelmesi umuduyla parlatılan Demokrat Parti başkanı adayı Obama'nın foyası her geçen gün biraz daha aydınlanıyor.

Obama, Irak'taki işgal sürecine dair söylemlerinde Afganistan'ı ön plana çıkarıyor. Barack Obama, başkan olduğu takdirde Afganistan'daki askeri gücünü 10 binden 33 bine çıkaracağını söyledi.

Haftasonunda Afganistan'da yapılan ve 9 ABD askerinin ölmesine yol açan baskının ardından bu kararını açıklayan. Obama, Irak ve Kuveyt'teki askerlerin bir kısmını Afganistan'a çekeceğini ve orada yoğunlaşacaklarını belirtti.

Obama'nın gelecek hafta içinde Irak ve Afganistan'a yapacağı ziyaretin ayrıntıları güvenlik nedeniyle sır gibi saklanırken ziyaret öncesinde bugün dış politika üzerine bir konuşma yapması bekleniyor. Obama'nın ayrıca Batı Şeria'da Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'la görüşmesi de bekleniyor.

Obama'nın sözcüsü Bill Burton, Obama'nın ABD'nin Irak'taki sonu gelmeyen savaşı sonlandıracağını ve temel hedefinin El Kaide olduğunu belirtti.

"Daha fazla helikoptere, daha iyi istihbarata ihtiyacımız var" diyen Obama, Irak'taki savaşı bitireceklerini ve bunun sınır stratejileri açısından olumlu olacağını belirtti. Obama ayrıca Irak ve Afganistan dışında Almanya, Fransa ve İngiltere'ye de ziyaret gerçekleştirerek, Afganistan'daki birliklerini artırmaları için talepte bulunacak. Obama'nın Irak'taki birlikleri çekmesinin en önemli gerekçesi ise şimdilik ekonomik... Obama işgali bitirdiklerinde her ay 10 milyar doların ceplerinde kalacağını ve bunu diledikleri gibi kullanabileceklerini belirtti.

Tencere dibin kara
Cumhuriyetçi aday John McCain de bu hafta içinde Afganistan'ı gündemine alacak. Öncesinde McCain'in dış politika danışmanı ise rakibi Obama'nın geçen yıl senatoda Afganistan'daki birliklerin artırılmasına karşı oy kullandığını hatırlattı. McCain'in işgal politikası konusunda Obama'dan tek farklılığı, istikrar sağlanana kadar Irak'tan çekilmemek...