Obama'dan "terörle mücadele" sözü

"Değişim" sloganıyla 4 Kasım seçimlerine hazırlanan ABD başkan adayı Barack Obama, Afganistan ziyaretinde gösterdiği performansla Bush'dan geri kalmayacağının sinyalini verdi.

soL (DIŞ HABERLER) Afganistan'ı ziyaret eden ABD'nin Demokrat Partili başkan adayı Barack Obama, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'yle yaptığı görüşmede seçilme halinde "terörle mücadeleyi" sonuna kadar destekleyeceği konusunda teminat verdi. Dün sabah kahvaltıda Kabil'deki ABD askerleriyle bir araya gelen Obama, öğle saatlerinde Karzai'yle görüştü. Obama, görüşmenin ardından yaptığı yazılı açıklamada ABD ve NATO'nun Afganistan'daki stratejisinin
geliştirilmesi konusunda yetkililerle görüşmeler yaptığını kaydederek Afgan hükümetiyle işbirliği içinde daha fazla kaynağın Afganistan'a aktarılmasını istediğini bildirdi.

Irak'taki ABD askerlerinin Afganistan'a kaydırılması önerisini yineleyen Obama, ülkedeki ABD askerlerinin "cesaretinden" de övgüyle bahsetti. Obama, Karzai'yle görüşmesinin ardından Amerikan CBS televizyonuna yaptığı açıklamada "Ülkede durumun istikrarsız olduğunu
ve alarm verdiğini anlamalıyız. Terörizmle mücadelede ana odağın, ana cephenin Afganistan olduğuna inanıyorum" dedi.

İşgalcilerle Afgan askerleri çatıştı
Afganistan'ın batısındaki Ferah eyaletinde önceki gece karşılaşan Afgan polisi ile NATO güçleri, birbirlerini Taliban güçleri sanarak yanlışlıkla çatışmaya girdiler. Koalisyon güçlerine bağlı uçaklarca yapılan bombardıman sonrası 9 Afgan polisin dışında 5 de sivil hayatını kaybetti. Ferah eyaleti Vali Yardımcısı Yunus Rasuli, yabancı birliklerin geldiklerinden Afgan polisini haberdar etmediklerini söyledi.

Olaydan birkaç saat sonra ülkenin doğusundaki Paktika bölgesinde, ABD askerlerinin düzenlediği havan top saldırısında da 4 sivil hayatını kaybetti. Olaylar işgalci güçlerin sivil kayıplar konusundaki vurdumduymazlıklarını bir kez daha gözler önüne serdi. NATO güçlerinin Afgan sivillerin ölümüne yol açan saldırıların son halkasını oluşturan bu olaylar, ülkede büyük tepki yaratıyor.