Obama v.s Romney: Kaybeden Ortadoğu

ABD’de 6 Kasım başkanlık seçimleri öncesinde Obama ve Romney son kez televizyonda karşı karşıya geldi. Dış politika tartışılan programda Obama Suriye konusunda Türkiye ile ortak bir şekilde çalıştıklarına dikkat çekerken, Romney ise muhaliflerin silahlandırılacağını söyledi.

6 Kasım’daki ABD başkanlık seçimleri öncesinde Cumhuriyetçi aday Romney ile Demokratik Parti’nin adayı Obama, televizyonda 3’üncü ve son kez karşı karşıya geldi. Adaylar dış politika konusunda tartışırken, Ortadoğu’nun payına ise daha fazla savaş ve kan düştü.

“Muhalifler silahlandırılacak”
İki aday da seçilmesi durumunda “muhaliflere” daha fazla yardım vaadinde bulunurken, Obama Suriye konusunda Türkiye ile birlikte çalıştıklarına dikkat çekti. Seçildiği takdirde “muhaliflere” daha fazla yardım edeceğini ifade eden Obama, beklendiği gibi seçim sonrası daha saldırgan bir dış politika izleyeceğinin sinyallerini verdi.

Parçalanmanın eşiğine gelen Irak için “Irak’ı 40 yıllık diktatörlükten kurtardık” diye konuşan Obama, istedikleri şeyin “Ortadoğu’da güçlü ve istikrarlı bir liderlik” olduğunu söyledi.

“İsrail bölgedeki en büyük müttefikimiz” diye konuşan Obama’nın bu açılamasının işbirlikçilikte sınır tanımayan Erdoğan ve Davutoğlu’nu üzeceğini tahmin etmek pek zor değil. Öte yandan, Obama bu açıklamasıyla AKP’ye “en önemli müttefik olma” konusunda biraz daha çalışması gerektiği mesajını vermiş oldu.

ABD başkanı Obama ayrıca, Suriye konusunda Türkiye ile birlikte çalıştıklarına dikkat çektiği konuşmasında Beşar Esad’ın iktidardan “sağlıklı” bir biçimde uzaklaştırılacağını dile getirdi.

“En büyük önceliğimiz Esad”
ABD’nin Suriye konusunda büyük bir “liderlik” gösteremediğini söyleyen Romney Obama yönetiminin yeterince saldırgan olmadığını ima ederken, seçilmesi durumunda en büyük önceliğinin Esad’ı devirmek için muhalefeti silahlandırmak olduğunu vurguladı.

Romney ayrıca Suriye’de ölümlerden sorumlu kişilerin dışlanıp, yönetimin “doğru” kişilere verilmesi ve bunların kendilerini koruyabilmeleri için silahlandırılmaları gerektiğini ifade etti.

“Anti Amerikancı ve cihatçı teröristlerin peşini bırakmamalıyız” diye konuşan Romney, sözlerine “ama Müslümanlara da yardım etmeliyiz” diye devam etti.

ABD donanmasının 1917’de sahip olduğundan daha az savaş gemisi olduğunu söyleyen Romney’e karşılık olarak ise Obama uçak gemileri, denizaltıları ve nükleer denizaltılarına sahibiz diyerek cevap verdi.

(soL- Dış Haberler)