Obama: Taliban’la görüşebiliriz

ABD Devlet Başkanı, Afganistan’da ilerleme sağlamak için Taliban’la görüşebileceklerini ima etti. Açıklama, Afgan cephesinde memnuniyet yarattı.

soL (DIŞ HABERLER) ABD Devlet Başkanı Barack Obama, yeni Afganistan stratejisi kapsamında, Taliban'la uzlaşma masasına oturabileceklerini ima etti.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in Afganistan gündemli Avrupa gezisi üzerine New York Times gazetesine konuşan Obama, "Irak'ta sağlanan başarının kaynaklarına bakarsanız, Sünni direnişçilerin El Kaide'den yalıtılarak uzlaşma masasına çekilmesi vardır" dedi. Obama, "Benzer olanaklar Afganistan ve Pakistan bölgesinde de mevcut olabilir" diyerek, "El Kaide'ye karşı" Taliban'la masaya oturabilecekleri mesajı verdi.

ABD'nin Afganistan'daki esas sorununun El Kaide değil, Taliban olduğu biliniyor. Obama'nın Taliban'la uzlaşma formülü bulmak için El Kaide argümanını öne sürmesi dikkat çekti.

Afgan yönetimi dünden razı
Obama'nın Taliban'ı telaffuz etmeksizin açığa vurduğu niyet, Afgan siyasetçilerce net biçimde anlaşıldı ve büyük memnuniyetle karşılandı.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, "Başkan Obama yaptığı açıklamayla Taliban'ın ılımlı unsurları olarak kabul ettiği kesimleriyle barış ve uzlaşma yolunun mevcut olduğunu kabul etmiş ve onaylamıştır. Bunu memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

Afganistan'ın eski başbakanlarından Ahmed Şah Ahmedzai, "ABD'nin Taliban'la uzlaşma sürecini başlatması Afgan halkı tarafından çok büyük memnuniyetle karşılanacaktır. Çünkü Taliban, ABD güçlerine ve uluslararası güçlere 'buradan gidin' demek istiyor. Belki böylece bir çekilme takvimi belirlenir" dedi.

ABD'nin 2001 yılında başlattığı işgalden bu yana bir türlü hakimiyet kuramayan, tersine her geçen gün Taliban'a karşı ülkedeki kontrolünü kaybeden ve tedirginliği artan Afgan yönetimi, ABD'nin uzlaşma mesajıyla rahatlamış görünüyor.

İran: Ben de varım
Biden'in Avrupa ziyaretiyle ilgili açıklama yapan İran Hükümet Sözcüsü Gulam Hüseyin Elham, "ABD ve Avrupa yönetimleri, Afganistan konusunda İran'ı kullanmak istiyorlarsa, bir davetiye göndermeliler" diyerek, "Bir komşumuz olarak, Afganistan bizim için çok önemli. Onun istikrarı istikrarımız, onun güvenliği güvenliğimiz ve onun ilerlemesi bizim ilerlememizdir" ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, ay sonunda yapılması düşünülen Afganistan konulu ortak bir toplantıya, komşu ülke olarak İran'ın da davet edileceğini açıklamıştı.