Obama sokağa oynuyor

ABD seçimlerine yaklaşık iki hafta kala Demokrat aday Barrack Obama, ülkenin çeşitli eyaletlerinde kalabalık mitingler topluyor.

soL (DIŞ HABERLER) Son yapılan anketlerde Cumhuriyetçi John McCain'in önünde gözüken Barrack Obama, seçim kampanyasınn son aşamasında ardı ardına büyük mitingler topluyor. Geçtiğimiz hafta Portland, Missouri ve Orlando'da kalabalık kitlelere hitap eden Obama, dün Miami'de yüzbini aşkın kişinin katıldığı bir miting yaptı. Mitinglerde iş, barış ve sosyal güvenlik talepleri ön plana çıktığı ifade edilirken, rakibi McCain'in de meydanı boş bırakmamak adına mitinglere yüklendiği belirtiliyor.

Obama'nın kitlesel mitingleri dev bütçeler, TV şovları, apolitizm, kişisel imaj ve halkla ilişkiler eksenli seçim kampanyalarına alışık ABD'de ilginç bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Ülkede siyasal mobilizasyon düzeyinin oldukça düşük olmasına ve Vietnam Savaşı'ndan sonra ulusal ölçekte etkili bir kitlesel hareket görülmemesine rağmen Obama'nın meydanları doldurması, barışsever kamuoyunun kampanyaya verdiği büyük desteğe bağlanıyor. Bush döneminin saldırgan dış politikasına tepki duyan kitleler, barış umuduyla Obama'nın yanında yer alıyor. Ancak, adaylığı kesinleştikten sonra görece daha halkçı ve demokrat söylemlerini bırakıp ana akım Amerikan siyaset tarzına yaklaşan Obama'nın seçildiği takdirde sokağa döktüğü kitlelerin taleplerini karşılayabilmesi zor gözüküyor.