'Obama Sofrası'ndan Brüksel'e

CIA tarikatının düzenlediği Obama’nın Ulusal Dua Kahvaltısı’na katılan üç kişilik Edirne heyeti gelecek yıl Brüksel’e çağırıldı. Edirne heyetiyle bizzat ilgilenen tarikat lideri Douglas Coe’nın bir ayağı da Balkanlar’da. ABD’nin yeni yönelimi “Balkanlar + Trakya” mı?

soL (HABER MERKEZİ) soL'un daha önce duyurduğu Vaşington Ulusal Dua Kahvaltısı'na davet edilen Edirne heyeti Türkiye'ye döndü. Heyet geçtiğimiz hafta Salı günü Edirne'de bir basın toplantısı yaparak izlenimlerini aktardı ve yerel basına ziyaret fotoğraflarını dağıttı.

Heyet'in basına açıklamaları
Edirne Ticaret Borsası (ETB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yardımcı, Edirne-Kıyık'taki Sveti Georgi Kilisesi Papazı Alexander Çıkırık ve Avukat Hüseyin Sıragezen, 3-11 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirdikleri ABD ziyaretini ve bu ziyaret kapsamında ABD Başkanı Barrack Obama'nın katılımıyla gerçekleştirilen "Dua Kahvaltısı"nı değerlendirdi.

Bulgaristan Edirne Başkonsolosu Angel Angelov'un da katıldığı toplantıda Yardımcı, aynı heyetin 2010'da Brüksel'de yapılacak toplantı için de davet aldığını söyledi. Yardımcı ayrıca, Obama ile bire bir görüşemediklerini ancak önemli Senato üyeleri ve İngiltere Başbakanı Tony Blair ile görüşme olanağı bulduklarını kaydetti.

Geçtiğimiz hafta Salı günü, Edirne'de yapılan basın bilgilendirme toplantısında konuşan Bulgaristan'ın Edirne Başkonsolosu Angel Angelov da böylesine önemli bir toplantıya Türk ve Bulgar davetlilerin bir arada katılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bu birlikteliğin iki ülke dostluğuna önemli katkı sağlayacağına dikkat çeken Angelov, gerisinin geleceğine inandığını kaydetti.

Amerika ziyareti ile ilgili teknik bilgiler veren Av. Hüseyin Sıragezen, kahvaltının ana temasının, "hoşgörüyü yaygınlaştırmak" olduğunu ifade etmesinin yanı sıra 3 bin 500 kişinin katıldığı kahvaltıda bir takım girişimlerde bulunarak Obama'nın başdanışmanı ile de görüştüklerini söyledi.

Sveti Georgi Kilisesi Papazı Alexander Çıkırık da gıda maddesi girişinin yasak olduğu Amerika Birleşik Devletleri'ne, Türkiye bayrağı görünümündeki badem ezmesini soktuğunu ve daha sonra badem ezmesini Robert Koch'a verdiklerini ifade etti.

Çıkırık, Douglas Coe'dan niçin söz etmiyor?
Edirne heyeti alınan bilgilere gore, İngiltere eski Başbakanı Tony Blair, ABD Temsilciler Meclisi üyesi ve Türkiye Dostluk Grubu Eşbaşkanı Robert Wexler, Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Kosova Başbakanı Haşim Taçi ile bir araya geldi.

Mustafa Yardımcı'nın belirttiği Amerikan senatörlerinin isimleri ve Sıragezen'in söz ettiği Obama'nın başdanışmanının ismi ise bilinmiyor.

Görüşülen kişiler konusunda dikkat çeken ifade ise Çıkırık'ın bayrak motifli badem ezmesini verdiğini belirttiği Robert Koch ile ilgili. Koch, Kalifornia Şarap Enstitüsü başkanı ve bir önceki Amerikan Başkanı George W. Bush'un kız kardeşi Dorothy Bush ile evli.

Fakat Alexander Çıkırık'ı badem ezmesini teslim ederken gösteren yukarıdaki fotoğrafta, Çıkırık'ın yanında görülen kişi Koch değil, CIA tarikatı olarak bilinen The Fellowship Foundation'ın (TFF) lideri Douglas Coe. Çıkırık'ın CIA ilişkileri basına yansımış tarikat lideri Douglas Coe'dan söz etmemesi gayet tuhaf.

Davet sahibi nihayet belli
Çocuklarının eğitimi için Fetullah Gülen okullarını tercih eden Çıkırık, kahvaltıya davet konusunda Maria Vasilava ve eşi Peter Vasilava üzerinde karar kılmış gözüküyor. Daha önce yerel basına Lynn Dennehy ve Marie Kanazirska'yı davet sahibi olarak açıklayan Çıkırık artık Harvard Üniversitesi'nin Bulgar kökenli profesörleri Vasilava çiftini belirtiyor.

Cihan Haber Ajansı'nın (CHA) 17 Şubat 2009 tarihli haberi heyetin davet sürecini şöyle aktarıyor: "Kahvaltıya davet edilecek kişiler en iyi şekilde araştırıldıktan sonra belirleniyor. Kahvaltıya katılacak kişilerle ilgili olarak Amerikalı yetkililer Harward Üniversitesi'nde görev yapan Bulgar kökenli profesörlerin görüşlerine de başvurdu. Bulgar çift ise Edirne ziyaretinden gördükleri ilgi nedeniyle Bulgar St. Georgi Kilisesi Rahibi Aleksandır Çıkrık'ın adını verdi."

CHA'nın haberinde açığa kavuşmayan "Amerikalı yetkililer kim ve o yetkililer iki Harvard profesörünün görüşlerine niçin başvuruyor?" soruları ise yanıt bekliyor.

Çıkırık ile ilgili tuhaf bir nokta da badem ezmesi konusunda. Mustafa Yardımcı, Edirne basın toplantısında "ABD'ye gıda maddesi sokulması yasak olduğu için meşhur Edirne beyaz peynirimizi götüremedik. Ama Çıkırık nasıl yaptıysa Türk bayrağı motifli badem ezmesini bavulunda geçirmiş. Artık nasıl geçirdi bilmiyoruz okudu mu, üfledi mi bilmiyoruz" dedi. Çıkırık'ın badem ezmesini kontrolden nasıl geçirebildiği ilgi uyandıran bir konu.

F Tipi medya yalana devam ediyor
soL önceki haberinde, Gülen cemaati yayın grubuna bağlı Zaman gazetesinin "Obama kahvaltısı"nı çarpıttığını yazmıştı. Zaman, 16 Ocak 2009 tarihli haberinde CIA kahvaltısıyla ilgili "Amerika'da yeni başkanların göreve başlaması nedeniyle dünyanın birçok yerinden davet edilen kişilere kahvaltı veriliyor" demişti. Oysa kahvaltı 1953'den bugüne her yıl Hristiyan gelenekleri doğrultusunda gerçekleşmekteydi.

Aynı yayın grubunda yer alan CHA, heyetin Edirne basın toplantısını da haber yaptı. Ajansın 17 Şubat 2009 tarihli haberinde aynı çarpıtma devam ettirildi. Son haberde de şu ifadeler yer alıyor: "ABD'de yeni başkan seçildikten sonra Ulusal Dua Kahvaltısı kahvaltı veriliyor." Gülen grubunun okuyuculara yanlış bilgi vermekte ısrar etmesi dikkat çekiyor.

Brüksel'deki toplantı neyin nesi?
Heyetin Edirne bilgilendirme toplantısında sözü geçen ama detayı açıklanmayan 2010 Brüksel toplantısı da merak konusu. Brüksel'deki toplantının düzenleyicisi, tarihi ve en önemlisi davetin kimden geldiği açıklığa kavuşmadı.

En güçlü ihtimal o toplantının 1998'den bu yana her yıl Brüksel'de düzenlenen Avrupa Dua Kahvaltısı olması. Resmi açıklamalarda "Avrupa Parlamentosu'ndan (AP) milletvekillerinin, diğer Avrupa enstitülerinden katılımcılarla birlikte düzenlediği" biçiminde geçen kahvaltının yine resmi hedefi şöyle anlatılıyor: "Siyasi, felsefi ve dini alanlarda gelecekte devam edecek sıkı ilişkileri teşvik etmek". Avrupa kahvaltılarının belirli bir gündem üzerine değil, ilişki geliştirme temelli olduğu ifade edilirken, Hz. İsa ve öğretilerinin yayılmasını esas hedef güttüğü belirtiliyor.

Brüksel toplantısından "Avrupa Dua Kahvaltısı"nın kast edilmiş olabileceğine dair en önemli gerekçe, bu kahvaltıların "fiili" düzenleyicisinin Avrupa Hristiyan Siyasal Hareketi (ECPM) olması. ECPM, Avrupa çapında Hristiyan-demokrat parti ve dernekleri birleştirmeye çalışan, AP'de oldukça etkin bir üst-dernek.

ECPM ayrıca TFF lideri Douglas Coe ile de yakın ilişkili. Örneğin Coe, ECPM'nin 7 Ağustos 2008'de Sırbistan'ın başkenti Belgrat'ta düzenlenen konferansına açılış konuşması yapmak üzere gelmişti. Douglas Coe'nın "İsa öğretilerinin siyasal kararlarda yol gösterici" olduğunu öne sürdüğü konuşmasının ardından konferans sonucunda "Sırp siyasetinde Hristiyan değerlerinin hakim kılınması" gibi kararlar alınmıştı.

Bu nedenlerle Edirne heyetinin, TFF ekibi tarafından Brüksel'de 2010 yılında yapılacak Avrupa Dua Kahvaltısı'na çağırılmış olması yüksek bir ihtimal.

ABD'nin "Balkanlar + Trakya" projeksiyonu mu?
TFF'nin Avrupa kolu gibi çalışan ECPM tüm dini motiflerin ötesinde ABD'nin siyasal bir aracı. Edirne heyetinde yer alanların çelişkili hallerinden daha önemlisi ve "büyük resmi" tamamlayacak siyasi boyut burada düğümleniyor. ABD'nin Türkiye'nin başka bir il veya bölgesinden değil de niçin Edirne'den "heyet gezdirme" niyeti güttüğüne dair yanıt da böylece cevap bulabilir.

ECPM eski Sovyet Bloku ülkeleri de denen Doğu/Güneydoğu Avrupa ve Balkanlar'da etki kurmayı öncelik edinmiş bir yapı. Hareketin yönetim kurulu başkanı Estonya'dan ve yöneticilerin büyük bölümü Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelerden. ECPM'nin Belorusya (Beyaz Rusya), Ukrayna, Litvanya, Moldavya, Gürcistan gibi ülkelere özel önem verdiği görülüyor. Bu örgütün özellikle Belorusya'ya yönelik "Avrupa'daki son diktatörlüğü yıkmak için genç Hristiyan-demokratlara ihtiyaç var" türü açık çağrıları, ECPM'yi anlamakta önemli.

ECPM'nin Balkanlara dönük çabaları da az değil. Romanya'da her yıl "Ulusal Dua Kahvaltısı" organize eden örgüt, "Balkan konferansı" adını verdiği toplantılarını da çoğunlukla bu ülkede yapıyor. Bu bölgesel konferanslarda ise "Avrupa Birliği ve ulusal bağımsızlık", "Avrupa-Atlantik entegrasyonu olarak AB", "Güneydoğu Avrupa ve Balkanlar'daki ülkelerin kimlik ve rolleri" gibi ilgi çekici başlıklar tartışılıyor.

Edirne heyetinin basın toplantısına Bulgaristan Konsolosu'nun katılarak "iki ülke ilişkilerinin gerisinin geleceğini" belirtmesi, CIA kahvaltısına Türk-Bulgar heyetlerinin birlikte katılması, üç Edirne katılımcısının Balkan ülkeleri devlet ve hükümet başkanlarıyla görüştürülmesi gibi noktalar ABD'nin yönelimini yorumlamaya yardımcı olabilir. "ABD, AKP-AB eliyle götürülen 'Trakya'nın eyaletleştirilmesi' politikasına, 'Balkanlar + Trakya' formülü ile destek mi veriyor ?" sorusu ilerleyen gelişmelerle yanıt bulabilir.