Obama’nın asker avı sürüyor

NATO zirvesini Afganistan’a daha fazla asker gönderilmesini sağlamak ve Avrupa’yı askeri açıdan yeniden düzenlemek için kullanan ABD Başkanı Obama, zirvenin sonuçlarından memnun. Ek asker göndereceği açıklanan ülkeler arasında Türkiye de var.

soL (DIŞ HABERLER) NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer örgütün Afganistan'da Ağustos ayında yapılacak seçimlerin güvenliğini sağlamak üzere asker sayısında artırıma gitme kararına vardığını açıkladı.

ABD Başkanı Barack Obama da ittifaktaki ortaklarının "Washington'un yeni stratejisini desteklemek üzere" yaklaşık 5 bin asker ve eğitmen konuşlandıracaklarını söyledi.

Afganistan seçimlerine NATO askerleri nezaret edecek
Strasbourg'da yapılan NATO zirvesinin ardından yapılan basın toplantısında NATO Genel Sekreteri de Hoop Scheffer "Afganistan'da yaklaşan seçimlerin güvenliğini sağlamak üzere gerekli kuvvetleri konuşlandıracağız" dedi.

De Hoop Scheffer, NATO'nun Afgan ordu ve polisi için eğitmen de tedarik ettiğini hatırlattı.

Genel Sekreterin ardından konuşan ABD Başkanı Barack Obama, NATO üyelerinin Afganistan'daki yeni stratejilerine verdikleri "güçlü ve ortak" destekten övgüyle bahsetti. Afganistan ve Pakistan'da El Kaide'yi yenmeye kararlı olduklarını söyleyen Obama, "Tüm NATO El Kaide'nin hepimiz için bir tehdit olduğunun farkında" diye konuştu.

Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, İngiltere'nin 900, Almanya'nın 600 ve İspanya'nın 600 yeni asker göndereceğini söyledi. Gibbs, İtalya ve Fransa'dan da taze kuvvetler ekleneceğini söyledi.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown da ek birlik sözlerini mutlulukla karşıladığını söyledi. Brown'un ek birlik göndereceğini açıkladığı ülkeler arasında Türkiye de yer aldı. Brown'a göre İspanya, Hollanda, Portekiz, İtalya, Yunanistan, Polonya, Türkiye ve Hırvatistan Afganistan'a asker gönderme yönünde fikir açıkladılar.

Fransa'nın dönüşü
NATO'nun aynı zamanda 60'ıncı yılına denk gelen bu zirvenin diğer bir önemli yönü olan Fransa'nın ittifakın askeri kanadına dönüşü de tamamlandı. Fransız diplomatlar ülkelerinin NATO'nun askeri kanadına dönüş sürecinin başarıyla düzenlendiğini ifade ettiler.

Fransa, NATO'nun Savunma Planlama Komitesi ve Nükleer Planlama Grubu'nun dışında kalıyor, fakat NATO'nun en yüksek karar organı olan Askeri Komite ve diğer askeri birimlerde temsil ediliyordu.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy zirvede yaptığı konuşmada, "Fransa ittifak bünyesinde tam yerini alıyor" dedi ve "ailedeniz" ifadesini kullandı.

Diğer yandan, zirve sırasında NATO karşıtları Strasbourg, Kehl ve Baden-Baden'de geniş çaplı eylemler düzenlediler. Eylemcilerin sayıları onbinlerle ifade edilirken polis de yüzlerce göstericiyi gözaltına aldı.