“Obama medeniyetler çatışmasını bitirecek”

New York Times Gazetesi Obama’nın Türkiye ziyareti sırasında verdiği mesajlarla bağlantılı olarak “medeniyetler çatışmasının sonu”nu getirdiğini ileri sürdü. Gazetenin başyazısı Obama'nın ziyaretinde “Müslümanlığı” vurgusunu öne çıkartan Türkiye’deki bazı gazeteleri de heyecanlandırdı.

soL (HABER MERKEZİ) ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretinin bazı gazetelerde yarattığı "bayram havası" sürüyor. Obama'nın "Müslümanlığı"nı ve "İslamla savaşmayız" sözlerini ön plana çıkartan Türkiye'deki gazeteler, ABD'de yayınlanan New York Times Gazetesi'nin "Medeniyetler Çatışmasının Sonu"nu müjdeleyen yazısına da büyük ilgi gösterdiler. Yazıda Obama'nın eski ABD Başkanı Bush'un akside İslam dünyasına "sıcak mesajlar" verdiği ve yine Bush'un aksine Türkiye dahil bu ülkelerde sempati uyandırarak "sözünü dinletebildiği" vurgulanıyor.

New York Times'ın 11 Nisan günü yayınlanan "Medeniyetler Çatışmasının Sonu" başlıklı başyazısında Obama'nın Türkiye ziyaretinde verdiği mesajlara dikkat çekilerek Obama'nın ABD'nin "İslam dünyası" ile ilişkilerini yeniden düzenlediği ve bunun "haçlı seferi" vurgusu yapan Bush'a göre daha iyi bir politika olduğu anlatılıyor. Yazıda Türkiye'de Bush döneminde var olan ABD karşıtlığının Obama ile tersine çevrildiği, bazı protestolar olsa da Obama'nın ziyaretinin "coşkuyla" karşılandığından bahsediliyor. "Diğer ülkelerdeki müslümanlar da onu dinlemeye hevesliler" deniliyor.

Yazıda altı çizilen bir diğer nokta da "Obama'nın ailesindeki Müslümanlık". Gazete Obama'nın başkanlık kampanyası sırasında babasının Müslüman olduğunu geri plana itme çabalarına karşılık Türkiye ziyaretinde sıkça vurgulamasına dikkat çekiyor.

Gazeteye göre Obama önümüzdeki günlerde "İslam dünyası"na yönelik çok daha büyük bir konuşma hazırlıkları içerisinde.

New York Times'ın yazısı Obama'nın ziyaretinden beri Türkiye'de benzer bir tablo çizmeye çalışan gazetelerde de geniş yer buldu. Özellikle son dönemde "Obama'nın anlam ve önemine" dair yazılara sayfalarında sıklıkla yer veren Star Gazetesi ve "benzeri" gazeteler Obama ile "medeniyetler çatışmasının sonu"nun geldiğine ve Obama'nın Türkiye aracılığı ile "İslam dünyasına sıcak mesajlar verdiği"ne dikkat çekiyorlardı. Örneğin Star Gazetesi Obama'nın ziyaretinin ertesi günü attığı "Yeni Sayfa Açıyorum" manşetinin altına büyük puntolarla "(Obama) İslam dünyasında mesaj için Türkiye'yi seçtiğini ilan etti: ABD ve müslüman dünyasıyla ilişkileri yeniden inşa edeceğim" diye yazmıştı.