Obama "kral" gibi karşılanıyor

ABD tarihinin en pahalı başkanlık devir töreni Obama için yapılıyor. Harcamalar 150 milyon doları bulurken Obama’nın büyük hoş geldin partisinin faturasının halka kesildiği vurgulanıyor.

soL (DIŞ HABERLER) ABD birkaç gündür yeni başkanını karşılıyor. Dört gün sürecek olan göreve başlama törenleri neredeyse ülkenin tümünde büyük bir katılımla ve gösterişli sahnelerle yer alıyor. Bugün ise yemin töreniyle son bulacak gösteriler. Önceki gün U2, Bruce Springsteen, Jon Bon Jovi, Shakira gibi ünlü Amerikalı ses sanatçılarının katılımıyla onca soğuğa rağmen yüz binler yeni başkanını karşılamak ve selamlamak üzere Lincoln Anıtı önünde toplandı. Anıtın 1963'te Martin Luther King'in "Bir hayalim var" konuşmasına şahit olması ve Obama'nın aynı anıtın önünde konuşma yapması sembolik olarak oldukça 'anlamlı' bulundu.

ABD'nin yeni soluğu olacak başkan Obama için her şey düşünülmüş ve törenler ülkenin ilk Afrika kökenli liderini karşılamak üzere planlanmıştı. Ancak günlere yayılan törenlerin masrafının 150 milyon doları (237 milyon TL) bulması eleştiri konusu olmaya başladı.

Bush bile bu kadar harcamamış...
Obama'nın ilk siyahi başkan olmasından kaynaklanan görkemli törenlerin masrafının da yüksek olması ABD'de kimi basın mensuplarının ülke tarihine göz atarak bir kıyaslama yapmasına neden oldu. 1945 yılında Başkan Roosevelt'in sayılı miktardaki konuğuna tavuk salatası ve kek ikram ettiği hatırlatıldı.

1. Dünya Savaşı sırasında göreve gelen Wilson için de hiçbir tören yapılmadığı hatırlatıldı. Başkan Bush`un da 2005 yılındaki törenlerde Irak'ta genç ABD askerleri hayatını kaybederken yaptığı aynı hatanın bedelinin bile 70 milyonla sınırlı kaldığı hatırlatıldı.

Ülkenin şu an içinde bulunduğu durumun 1929'da yaşanan Büyük Depresyon'dan daha vahim olduğu ve üstelik sıcak savaş halinin olduğu günlerde bu tür bir tören yapılmış olması eleştirilerin dozunu artırdı. Trilyon dolarlık bütçe açığı, son 20 yılın en yüksek işsizlik oranları ve Irak ve Afganistan olmak üzere iki cephede savaşın yürütülmesinden dem vuran kimi basın mensupları harcamaların ABD halkının cebinden çıktığına dikkat çekti.

Tören komitesinin masrafların 41 milyon dolarlık kısmını karşıladığı bilinirken geri kalan güvenlik ve ulaşım masraflarının ise ABD halkının vergilerinden sağlandığı vurgulandı. Ayrıca Obama'nın göreve gelir gelmez Kongre'yi bankaları kurtarmak üzere 700 milyar dolarlık düşük oranlı faiz kredisi paketi için ikna etmeye çalışacak olması oldukça ironik olarak değerlendirildi.

Yoğun güvenlik önlemleri kapsamında 10.000 asker ve 10.000 polisin görev alması ve tören alanlarına gözlem için güvenlik görevlilerinin yerleştirilmesi, helikopterlerin güvenlik turu atması da harcama kalemleri arasında gösterildi.