Obama Irak'ta neyi unuttu?

Irak'a yaptığı süpriz ziyarette Mesut Barzani ile görüşen ABD Başkanı Obama, Kürtlerin yaşadığı felekati unutmadığını söyledi ama felaketteki paylarını unuttu.

soL (DIŞ HABERLER) ABD Devlet Başkanı Barack Obama, Irak'a yaptığı süpriz ziyaret kapsamında, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile görüştü. Obama Bağdat'ta gerçekleşen görüşmede Barzani ile bir araya gelemekten memnun olduğunu söyledi. Obama, "Ben Kürt halkının yaşadığı felaketlerin tarihçesini biliyorum ve bunları unutmadım. Bölgede olumlu gelişmeler kaydedilmiştir" dedi.

Türkiye ile ilişkilere sevinmiş
Kuzey Irak ve Türkiye arasında gelişen ilişkilere dikkat çeken Obama, "Türkiye ziyaretimde, bu ilişkilerden söz edilirken önceki gerginliğin şu an kalmadığını hissettim" dedi. Vaşington, Erbil ve Ankara arasında PKK'ye karşı kurulan üçlü mekanizmaya da değinen Obama, üçlü işbirliğinin geliştirileceğini söyledi.

Obama'nın Barzani ile görüşmesinde Kuzey Irak, Türkiye ilişkilerine değinirken, Bağdat ile Erbil arasındaki "egemenlik" tartışmalarına değinmemesi ise dikkat çekti. Ancak Erbil yönetimi geçtiğimiz hafta boyunca Obama dönemine hazırlıklarını tamamlamıştı. Bu kapsamda Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) arasında yıllarca sürüncemede kalan adalet, asayiş, peşmergeler ve maliye konularında görev dağılımı tamamlanmıştı. 2005'ten bu yana taraflar arasında itilafa yol açan konular, KYB lideri Celal Talabani'nin partisi üzerindeki kontrolü yitirmesi nedeniyle geri adım atmasıyla sounçlandı. Anlaşma ile Adalet teşkilatını daha önce ele alan KYB, bölgede asayişin sorumluluğunu da üstlendi. Silahlı kuvvetler (peşmerge) ve maliye de KDP'ye bağlı kalması kararlaştırılmıştı.

Barzani Obama'ya Bağdat'ı şikayet etti
Barzani ise görüşmede "terörizmle mücadelede" Amerika'nın yanında yer aldıklarını belirterek, "Terörizmle mücadele sadece askeri yollardan değil, siyasi yollarla da mücadele edilmelidir" dedi ve Amerika Irak'tan çekilmeden sorunların çözülmesini istedi.

Kürdistan bölgesinin çözümün bir parçası olduğu ve lrak'ın siyasi projesinde önemli rolü olduğunu vurgulayan Barzani şöyle dedi: ''Irak'taki siyasi sürecin geliştirilmesi için herkesin lrak anayasasına bağlı olması gerekiyor. Biz, anayasaya bağlılıyız. Ancak, bazıları anayasaya bağlı olmak istemiyorlar. Bu ülkeyi yönetecek eşit ortaklara ihtiyaç vardır. Bunun için lrak'ta anayasaya bağlılık, eşit ortaklık, dengeli iktidar ve demokratik sistem olmadan iyi bir sonuca varılmaz. Bazı kesimler, Kürtlerin Irak'taki rolünü azaltılmasını istiyor."

Barzani, Bağdat ile Erbil arasındaki tarışmalı petrol yasası ve Kürt Hükümeti'nin yabancı petrol şirketleriyle yapmış olduğu anlaşmaları gündeme getirerek Bağdat yönetiminin engellerinden bahsetti.

Barzani, ABD'nin Irak'tan çekilmeden önce varolan sorunları çözmesi gerektiğini belirterek, ''Kürdistan, Amerika'nın desteğiyle özgürleşti. Kürdistan'da 5 bin köy yakılıp-yıkıldı. Kürdistan halkına karşı kimyasal silah kullanıldı" dedi.

Maliki'yi övdü
Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile de görüşen Obama Şii liderin politik birliği sağlaması ve Sunnileri merkezi yönetime dahil edebilmesi nedeniyle desteklemeye devam edeceklerini belirtti. Obama, Irak'ın bütünlüğünün kendileri için önemli olduğunu da söyledi.

Obama neyi unuttu?
Kürtlerin yaşadığı zulümleri unutmadığını söyleyen Obama'nın unuttuğu ise ABD'nin aynı dönemde daha sonra devirdiği ve alelacele idam ettiği Saddam Hüseyin'e verdiği destek oldu. Saddam Irak Komünist Partisi'ni imha ederken CIA'den şahsen destek almış, istihbarat örgütü parti üyelerinin adreslerini ve kimliklerini akıbetlerini bildiği halde vermişti.

Bu süreçte ABD Devlet Başkanı Ronald Reagan'ın bir numaralı adamı da eski Savunma Bakanı Donald Rumsfel'di. Rumsfeld Saddam ile bizzat görüşerek, Irak'ın daha sonra Kürtlere karşı kullanacağı bazı biyolojik silahları ve İran'ın uydu görüntülerini teslim edilmesinin önünü açmıştı.

Obama'nın "hatırladığı" yıllarda, bu silahların kuzeydeki Kürt isyancılara karşı kullanılabileceği biliniyordu.