Obama için her şey dendi

Seçim kampanyaları boyunca Obama hakkında çeşitli iddialar ortaya atılırken, milliyetçi, gerici ve anti-komünist söylemler öne çıktı.

soL (DIŞ HABERLER) ABD'de son aşamasına gelen başkanlık seçimlerini kazanması beklenen Demokrat Parti adayı Barack Obama'nın, daha geçen yıl adaylık ihtimalinin belirdiği andan itibaren, geçmişi didik didik edildi. Müstakbel devlet başkanının Müslüman, komünist, hatta mesih olduğu iddiaları havada uçuşurken, Amerikan 'demokrasisi' milliyetçilikle ve gericilikle tanımlandı.

Illinois Senatörü olarak görev yapan Barack Hüseyin Obama, aynı adı taşıyan babasının Müslüman olduğu bilgisinden hareketle, 'radikal dinci' ilan edildi. Obama ise "Dreams from My Father (Babamdan Hayaller)" adlı otobiyografisinde, babasının Müslüman olarak yetiştirildiğini, ancak üniversite yıllarında 'ateist' veya 'agnostik' olduğunu belirtiyordu. Ancak Amerikan demokrasisi, işin peşini o kadar kolay bırakmadı. Bir dönem e-posta kutularına çeşitli versiyonları düşen bir metinde, Obama'nın senatör seçildikten sonra göreve başlarken yemin töreninde İncil yerine Kuran'a el bastığı söyleniyordu. Radikal İslamcı El Kaide örgütünün lideri olan Usame Bin Ladin'in İngilizce adı olan 'Osama' ile Obama'nın adı arasındaki ses benzerliği, Obama karşıtlarının kampanyalarında sıkça kullandıkları bir kelime oyunu oldu.

Obama hakkındaki rivayetler bununla kalmadı. Doğduğu kent olan Hawaii'de yaşarken tanıştığı şair Frank Marshall Davis'in müstakbel devlet başkanı üzerindeki etkileri ortaya saçıldı. Söylentiye göre, Obama'nın otobiyografisinde 'akıl hocası' olarak tanıttığı Davis, eski bir Komünist Parti üyesiydi. Obama'nın komünist olduğu iddiaları, başkan adayının Houston'daki kampanya bürosunda Küba bayrağı ve Che Guevara posteri asılı olduğu söylentilerine kadar vardı.

Obama'nın kampanyasında 'değişim' söylemini öne çıkarması, destekçilerin nazarında başkan adayının 'Mesih' olduğu iddialarının doğmasına ön ayak oldu. Özellikle Slate adlı internet gazetesinin öncülüğünü yaptığı 'Mesih Obama' fikri, Obama'nın bu yılın başında New Hampshire'da yaptığı bir konuşmada "pencerenizden bir ışık girecek, üstünüze bir ışık hüzmesi düşecek, bir aydınlanma yaşayacaksınız ve birden seçimlerde Obama'ya oy vermeniz gerektiğini anlayacaksınız" ifadelerini kullanmasıyla daha da rağbet görmeye başladı. Kısacası, Amerikan tipi demokrasi, her zaman olduğu gibi, siyaseti olabildiğince apolitize ederek, milliyetçi, gerici ve anti-komünist propagandayı da eksik etmeyerek seçimlere hazırlandı.

ABD Başkanlık seçimiyle ilgili diğer haberler

Başkanlar arasında yoksul az http://haber.sol.org.tr/dunyadan/abd-baskanlari-zenginlerden.html

Başkanların saldırı sicili http://haber.sol.org.tr/dunyadan/abd_baskanlarinin_sicili.html

Görevi bir aptaldan devralacak http://haber.sol.org.tr/dunyadan/aptal_bush.html