Obama Erdoğan ile görüşmeyecek

ABD Başkanı Barack Obama ile Başbakan Tayyip Erdoğan arasında ikili bir görüşme yapılmayacağı bildirildi. Erdoğan'ın 12-13 Nisan günlerini kapsayan gezisinde Obama ile ikili görüşme yapması bekleniyordu.

12-13 Nisan 2010 tarihinde Washington'da gerçekleştirilecek Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde ABD Başkanı Barack Obama ile Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ikili görüşme yapmayacakları bildirildi.

Azerbaycan ve Ermenistan Haber Ajanslarının Beyaz Saray kaynaklarından aldığı bilgilere göre zirveye 47 ülke katılırken, Obama'nın bazı ülkelerin devlet başkanları ile ikili görüşmeler yapacağı duyuruldu. Beyaz Saray Basın Sekreteri Robert Gibbs, Obama'nın aralarında Ermenistan, Çin, Almanya ve Kazakistan devlet başkanları ve Ürdün Kralının da bulunduğu davetlilerle ikili görüşmeler yapacağını açıkladı.

Ancak Gibbs, Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan ile ikili, Türkiye Başbakanı, Ermenistan Devlet Başkanı ve ABD Başkanı arasında ise üçlü bir görüşme yapılmayacağını söyledi.

Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz Cuma günü ABD'ye gitme kararı vermiş ve bu kararını açıklamasının ardından Dışişleri ve hükümet kaynaklarından, Erdoğan ile Obama'nın kısa da olsa ikili bir görüşme yapmalarının beklendiği belirtilmişti. Obama'nın diğer birçok lider ile ikili görüşme yapacak olmasına rağmen, Erdoğan ile görüşmemesinin Türkiye'nin kabul edilen "Ermeni Soykırımı Yasa Taslağı" sonrasında ABD'den büyükelçisini çekerek gösterdiği tepkiyle ilgili olduğu düşünülüyor.

(soL-Dış Haberler)