“Obama bizi bölecek” sevinci

ABD seçimlerinden Obama’nın çıkması, Talabani ve Barzani tarafından ihtiyatla karşılandı. Her iki lider, gönderdikleri kutlama mesajlarında, ilişkilerin geliştirilmesi çağrısı yapmayı ihmal etmediler ve yeni ABD Başkan Yardımcısı Biden’in Irak’ı üçe bölme planının hayata geçirilmesini istediler.

soL (HABER MERKEZİ) ABD seçimlerinden Obama'nın zaferle çıkmasının ardından, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Mesut Barzani kutlama mesajları gönderdiler. Gerek Talabani'nin gerek Barzani'nin gönderdiği mesajlarda, ABD halkı ve Obama kutlanırken, ilişkilerin geliştirilmesi talep edildi.

Barzani, "sizi Kürt halkı adına kutluyorum" diyerek, ABD'nin gerçek bir demokrasi olduğunu gösterdiğini iddia etti, "ilişkilerimizin yeni bir boyut kazanması noktasındaki dileğimizi yineliyoruz" dedi. Barzani geçen hafta çıktığı ABD gezisinde, hem McCain'in, hem Obama'nın dış ilişkiler danışmanlarıyla bir dizi temasta bulunmuştu. Kuzey Irak Federal Yönetimi Başkanı Nerçivan Barzani de bir mesaj göndererek, ABD ile ilişkilerinin "daimi" olduğunu beyan etti.

Talabani, ABD'yi "kurucularının belirlediği şekilde demokratik, adaletli ve rengi ne olursa olsun her insana saygılı olan bir rejim" olarak tanımladığı mesajında, ikili ilişkilerin geliştirilmesini istedi.

Obama'ya hatırlatma
Üç liderin ilişkilerin "daimiliğine" ve geliştirilmesi talebine vurgu yapmasının nedeni olarak Obama'nın seçim kampanyasında kullandığı Irak'tan ABD askerlerinin çekilmesine yönelik bir "pazarlık hatırlatması" gösteriliyor. Pazarlığın yürütüldüğü "Irak-ABD Güvenlik Anlaşması", Irak yönetimi ve Kürt yönetimi arasında anlaşmazlık konusu olduğundan, Barzani ve Talabani, Irak yerine Afganistan ve Ukrayna'ya ağırlık vereceği bilinen Obama'ya "önemlerini hatırlatmaya" gayret ediyorlar. Barzani'nin son ABD gezisinde anlaşma gündeme geldiyse de, ABD yönetimi Kürt tarafının bütün isteklerine henüz yeşil ışık yakmış değil.

Türkiye ile ilişkilerde Obama'dan beklenti
Tarafların Obama'ya "kendilerini hatırlatıcı" tavırlarının bir gerekçesi de, Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki ilişkiler. Obama, seçim bildirgesinde, Türkiye ile ilgili olarak şu sözlere yer vermişti: "Barack Obama ve Joe Biden, Türk ve Iraklı Kürt liderlerin bir araya getirilmesi ve PKK tehdidiyle uğraşılmasını, Türkiye'nin toprak bütünlüğünün güvence altına alınmasını ve Irak'ın kuzeyinde çok ihtiyaç duyulan Türk yatırımlarının ve buradaki Kürtlerle ticaretin kolaylaştırılmasını öngören kapsamlı bir anlaşma için görüşülmesi yönünde bir diplomatik çabaya önderlik edecek." Obama'nın Türkiye'yi Kürt yönetimlerini tanımaya teşvik edeceği iddiası, her iki liderin yeni başkandan beklentilerini artırıyor.

Türkiye de, Barzani'nin ABD'yi ziyaret ettiği dönemde "Başbakan Dışilişkiler Danışmanı" sıfatıyla Ahmet Davutoğlu'nu Vaşington'a göndermişti. Davutoğlu, Obama ve McCain'in dış politika danışmanlarıyla görüşerek, başta Kuzey Irak ile ilişkiler olmak üzere Ermenistan ve PKK ile mücadele konularında nabız yoklamıştı. Davutoğlu, gerçekleştirdiği temasların ardından müstakbel ABD Başkanı'na "Türkiye ile ABD arasında o kadar kapsamlı küresel ve bölgesel işbirliği alanları mevcut ki, iç kamuoyuna yönelik küçük hamlelerle kimse bunu riske atmamalı..." uyarısında bulunmuştu.

Biden raporu sevincin kaynağı
Obama'nın yeni ABD Başkanı olmasını değerlendiren KDP ve KYB çevreleri ise en çok ABD'nin yeni Başkan Yardımcısı Joseph Biden'in 26 Temmuz 2007 tarihinde ABD Temsilciler Meclisi'ne sunduğu öneriyle ilgileniyorlar. Söz konusu raporda, Biden, Irak'ın Kürt, Sunni Arap ve Şii Arap olmak üzere üç aylı federal devlete bölünmesini önermişti. Kürdistan İttifak Listesi'nden Irak Parlamentosu'na üye milletvekili Dr. Mahmut Osman, "Kürtler Obama'yı destekliyor" derken, neden olarak Biden'in önergesini gösteriyor. Kürdistan Demokrat Partisi Dış İlişkiler Sorumlusu Sefin Dzeyi de Kürtlerin gönlünün Obama'dan yana olduğunu söylüyor. Amerika'nın Sesi Radyosu'na konuşan Dzeyi'nin gerekçesi de Biden'in başkan yardımcısı olduğu ABD'nin konuyu tekrar gündeme getirencek olması. Seçimleri değerlendiren ve tebrik mesajı gönderen tüm Kürt siyasetçilerinin "Obama ABD'yi değiştiriyor, o değişim rüzgarından Irak'da nasiplensin" sözleri ile Biden'in teklifine olumlu yaklaşıyorlar. Dzeyi'ye göre, Biden'in teklifi Irak Anayasası ile de son derece uyumlu.