NYT: Daha Demokratik Türkiye

New York Times başmakalesinde "Daha Demokratik Türkiye" başlığıyla referandum sonuçlarını değerlendirdi: "Türkiye anayasal olarak AB'ye girmeye hazır olduğunu gösterdi. Artık Avrupa bu konuda bahane uydurmayı sürdüremez."

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), 12 Eylül anayasa referandumunun sonuçlarını başmakalesinde değerlendirerek, "Türkiye'nin 12 Eylül'deki referandumda özgürlüklerini daha da güçlendirdiği"ni belirtti. Gazete, Türkiye'nin AB'ye girmek için anayasal olarak hazır olduğunu yazdı.

Makalede, "Referandumda oy kullananların yüzde 58'inin ordunun politikaya karışmasını sona erdirme amacı taşıyan Anayasa reform paketini onayladığı, yüksek orandaki 'evet' oylarının Türkler'in darbelerden bıktığını ve seçilmiş siyasetçilerin görev başında olmalarını istediğini gösterdiği" değerlendirmesi yapıldı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın da referandum sonucunu, "Türk demokrasisinin zaferi" olarak değerlendirmesine de atıf yapılan makalede, Anayasa değişiklikleriyle 1980 darbesinden sorumlu olanların dokunulmazlıklarının geri çekilmesi, vatandaşların Anayasa Mahkemesi'ne başvurabilmesi, kadın, çocuk ve yaşlılara yeni hakların garanti edilmesinin sağlanacağı yazıldı.

Referandumda "Evet" sonucu çıkmasıyla, TBMM'ye yüksek yargıda görev yapacak bazı yargıçları seçme rolü verildiği ifade edilen yazıda, bunun Batı demokrasilerinde normal olduğu ama sistemin çalışması için yargının iktidara yakın kişilerle doldurulmaması gerektiği belirtildi.

Erdoğan'a övgü
Başbakan Erdoğan'ın "Anayasa ve ekonomik reformcu olarak takdire şayan bir geçmişinin olduğu" ifade edilerek övüldüğü makalede, AB Komisyonu tarafından da desteklenen Anayasa paketinin geçmesinin Türkiye'nin anayasal olarak AB'ye girmeye hazır olduğunu gösterdiği, Avrupa'nın artık bu konuda bahane uydurmayı sürdüremeyeceği vurgulandı.

(soL-Haber Merkezi)