Nusra liderinin fotoğrafı yayınlandı

Suriye'de El Kaide'ye bağlı Nusra Cephesi lideri Culani'ye ait olduğu iddia edilen bir fotoğraf yayınlandı. Culani'nin Birleşmiş Milletler çalışanlarının hedef alınmasını istediği de belirtiliyor.

(soL - Dış Haberler) Kim olduğu bilinmeyen ve geçtiğimiz günlerde ilk kez El Cezire'ye bir mülakat veren Nusra Cephesi lideri Ebu Muhammed el-Culani'ye ait olduğu iddia edilen bir fotoğraf yayınlandı.

Associated Press'in (AP) Irak istihbarat yetkililerinden edindiği belgelerde, Nusra liderinin Birleşmiş Milletler (BM) çalışanlarının hedef alınmasını istediği ve kendi ölümü hakkında neler yapılacağını anlattığı mektuplar bulunuyor. Yetkililer, belgeleri Eylül ayında yakaladıkları El Kaide'ye bağlı başka bir grubun üyesi militanların üzerinde bulduklarını söylediler. Irak istihbaratı, belgelerin nerede ve ne zaman bulunduğu konusunda bir açıklama yapmadılar.

Mektubun birisinde, "bir asker bana BM çalışanlarını gözlemlediğini ve onları kaçıracağını söyledi. Ben de Allah yardımcın olsun dedim" yazıyor. Diğer mektuplarda da, başka yabancıların, Iraklılar ve Suriyelilerin kaçırılma ve öldürülme planları yer alıyor.

Mektuplarla ilgili dikkat çekici nokta, özensiz ve Levant bölgesinde kullanılan Arapça dialektine gramer olarak uygun olmaması. Oysa Culani'nin Suriye'deki savaş başlamadan önce Arapça öğretmeni olduğu iddia ediliyor. Bu noktada, Culani'nin mektuplarını başka birisine yazdırmış olabileceği iddiası gündeme getiriliyor.

Culani'nin isminin de takma olduğu tahmin ediliyor. Soyadı, Nusra Cephesi'nin aslında "Suriyeli" bir unsur olduğuna bir kanıt olarak, liderinin İsrail işgali altındaki Suriye toprağı olan Golan'lı olduğunu söylüyor.