Nuland: AB'yi s...r et!

ABD Dışişleri'nden Victoria Nuland'a ait olduğu iddia edilen bir ses kaydı ortaya çıktı. Ukrayna hakkında konuşan Nuland, "AB'yi s...r et" dedi.

(soL - Dış Haberler) ABD'nin Avrupa ve Avrasya'dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland'a ait olduğu iddia edilen bir ses kaydı internette yayımlandı.

Kayıtta, Kiev'deki ABD Büyükelçisi Geoffrey Pyatt ile Ukrayna'daki siyasi krizi değerlendiren Nuland, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in önderdiği yeni kabineye itiraz ediyor. Başbakan Yardımcısı olarak ismi geçen Vitali Klitçko için, "Klitçko'nun hükümete girmesi gerektiğini düşünmüyorum. Bu gerekli değil. Bunun iyi bir fikir olduğunu sanmıyorum" diyor. Pyatt da, Klitçiko'nun kenarda kalmasını ve öncelikle "siyasi ev ödevlerini yapması gerektiğini" söylüyor. Pyatt, "ılımlı demokratları" bir arada tutmak istediklerini not ediyor.

Nuland daha sonra, Ban Ki-Mun'a Ukrayna'daki temsilcisi olarak Hollanda'nın eski Kiev büyükelçisi Robert Serry'yi önerdiğini söylüyor. Serry'nin Ukrayna'daki işleri 'tutkallamak' ve 'BM'nin de tutkala sahip olmasını sağlamak' için önemli bir isim olduğunu belirten Nuland, AB ile olan siyasi farklılara işaret etmek için, "AB'yi s...r et" diyor.

Pyatt buna karşılık olarak, "Birleştirmek için bir şeyler yapmak zorundayız. Çünkü iş büyüdüğü zaman, Ruslar perde arkasından baltalamaya çalışıyor olacaklar" diyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı, ancak kayıtları yalanlamadı.

Nuland'ın ise, sözleri nedeniyle özür dilediği belirtiliyor.