Nükleer gerilim tırmanıyor

Rus güvenlik uzmanı Aleksey Arbatov, Rusya’nın ABD’yle imzalanan orta ve uzun menzilli füze anlaşmasından çekilmesi halinde, ABD’nin buna karşı misilleme yapabileceğini söyledi.

soL (DIŞ HABERLER) Rusya&rsquoda D&uumlnya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Enstit&uumls&uuml Uuslararası g&uumlvenlik Merkezi Başkanı Arbatov, Rus Interfaks ajansına yaptığı a&ccedilıklamada, &ldquoRusya&rsquonın anlaşmadan &ccedilekilmesi ABD i&ccedilin Avrupa&rsquoya yeniden f&uumlze yerleştirmek i&ccedilin bir bahane olacaktır&rdquo diye konuştu.

Sovyetler Birliği ve ABD arasında 1987&rsquode imzalanan anlaşma, iki &uumllkenin 500 ila 5 bin 500 kilometreye kadar uzağa fırlatılabilen orta menzilli f&uumlzelerin kullanımını yasaklamıştı. Anlaşma uyarınca, Haziran 1991&rsquoe kadar Rusya bin 846 f&uumlzeyi yok ederken, ABD sadece 846 f&uumlzeyi yok etti.

Arbatov, ABD&rsquonin yeni f&uumlzeleri Almanya, İtalya ve İngiltere gibi &uumllkeler yerine Baltık &uumllkeleri, Polonya ya da G&uumlrcistan&rsquoa yerleştiebileceğini s&oumlyledi. Rus uzman, Moskova&rsquonın anlaşmadan &ccedilekilmesinin NATO&rsquonun Avrupa&rsquodaki &uumlyelerinin g&uuml&ccedillenmek &uumlzere ittifak kurmasına yola&ccedilabileceğini ifade etti.

Rusya bir s&uumlredir Vaşington&rsquoun Polonya ve &Ccedilek Cumhuriyeti&rsquonde f&uumlze savunma sistemi kurma planları nedeniyle ABD&rsquoyle gerilim yaşıyor.