Nobel konuşmasında savaşı övdü!

Barack Obama, Nobel Ödülü’nü aldı. Obama yaptığı konuşmanın büyük bölümünde savaşın ne kadar gerekli olduğunu anlattı.

ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan’a 30 bin ek asker göndereceğini açıkladıktan on gün sonra, dün Norveç’te düzenlenen törende 2009 Nobel Barış Ödülü’nü aldı. Görevinde daha bir yılı doldurmamış, ancak “savaş başkanı” sıfatını hak ettiğini kanıtlamış Obama, törende savaşın ne kadar gerekli olduğunu savunmayı ihmal etmedi.

Tepkilere cevap olarak, “ödülü önceki yıllarda alanlarla karşılaştırıldığında kendi yaptıklarının küçük şeyler olduğunu” söyleyen Obama, ödülü alma zamanlamasının yarattığı tepkileri kabul ettiğini belirterek barış ödülünü hak etmediğinin farkında olduğunu ortaya koydu.

İki savaşı yürüten bir ülkenin başkumandanı olduğunu hatırlatan Obama, savaşların insanoğluyla yaşıt olduğunu söyleyerek ABD’nin Irak ve Afganistan’daki işgallerinin “meşru müdafaa” olduğunu öne sürdü. Berlin Duvarı’nın yıkılmasıyla Soğuk Savaş’ın sona erdiğini, ancak dünyanın yeni tehditlerle karşı karşıya olduğunu savunan ABD Başkanı, savaşın ve şiddetin insanlık var olduğu sürece devam edeceğini ve bunun meşru bir şey olduğunu söyledi.

‘İşgali faşizmle mücadeleye benzetti’
Ülkesinin vatandaşlarını şeytani rejimlerden ve teröristlerden korumak için savaş başlatmak zorunda olduğunu belirten Obama, ABD işgallerini 2. Dünya Savaşı’nda Nazi faşizmine karşı verilen mücadeleyle karşılaştırmaktan da geri kalmadı. Konuşmasında yıllardır ülkeleri “demokrasi ve insan hakları” bahanesiyle işgal eden ABD’nin “barışa hizmetlerini” coşkuyla anlatan Obama, ülkesinin 60 yıldır vatandaşlarının canı pahasına ve silahlarının gücüyle dünyanın güvenliğine hizmet ettiğini söyledi.

ABD Başkanı, Nobel konuşmasında İran, Myanmar ve Zimbabve gibi ülkelerde “özgürlük için mücadele edenlerin” yanında olduklarını da belirterek, Nobel Komitesi’nin ekim ayında, Barış Ödülü’nü “dünya halkları arasında işbirliğini kuvvetlendirmek için gösterdiği olağanüstü çabalar ve atom bombasından arınmış dünya için yaptığı çalışmalardan dolayı” Obama’ya verileceğini açıklaması, bütün dünyada şaşkınlık ve tepki yaratmıştı. Açıklama, adı barışla değil savaşla anılan ABD Başkanı’nın, “önceki Başkan George W. Bush olmadığı için” bu ödüle layık görüldüğü eleştirilerine neden olmuştu.

Obama’ya ödül eylem çağrısıymış
Nobel Komitesi Başkanı Thorbjoern Jagland, Obama'ya Nobel Barış Ödülü verilmesi kararını savunarak, bunun Obama'nın fikirlerini desteklemek için bir fırsat olduğunu söyledi ve "Ödül hepimiz için bir eylem çağrısıdır" dedi.

ABD Başkanı’nın Norveç ziyareti sırasında, savaş karşıtı gruplar da düzenledikleri gösterilerle ABD Başkanı’na barış ödülü verilmesini ve Irak ile Afganistan’daki işgalleri protesto etti.

Castro'dan tepki
Küba lideri Fidel Castro, önceki gün yayımlanan makalesinde, Afganistan’da savaşı sürdüreceğini açıklayan Obama’nın Nobel Barış Ödülü almasını eleştirdi ve “ABD Başkanı Irak ve Afganistan’da ölen, aralarında masum çocukların ve yaşlıların da olduğu yüz binlerce kişiden söz etmiyor” ifadesini kullandı. Castro Obama yönetiminin Bush yönetiminden hiçbir farkı olmadığını vurguladı.

(soL - Dış Haberler)