Nijerya'da şeriatçılara operasyon

Nijerya'da ordu, beş gün süren ve yüzlerce kişinin öldüğünün haber verildiği çatışmaların ardından radikal İslamcı Boko Haram'ın karargâhını yerle bir ettiğini açıkladı.

Ordu, örgütün karargâh olarak kullandığı Maiduguri kentini dün gece sabaha kadar topçu ateşine tuttu. Yetkililere göre, örgüt üyelerinden bazıları baskında öldürüldü, liderleri Muhammet Yusuf ise kaçtı.

Nijerya Devlet Başkanı Umaru Musa Yar'Adua olayların kontrol altına alındığını söyledi.

Nijerya ordusu, ülkenin kuzeyinde 150'den fazla kişinin öldüğü şiddet olaylarına son vermeye çalışıyor.

Boko Haram, “Eğitim Haramdır” adlı şeriatçı örgüt, Batı tipi eğitime karşı çıkıyor.

Nijerya'da olaylar Pazar günü başlamıştı
Nijerya'da olaylar geçen Pazar günü Bauçi eyaletinde, Boko Haram adlı radikal İslamcı grubun, kamu binalarına saldırısıyla başlamıştı.

Daha sonra üç kente daha yayılan silahlı, el bombalı saldırılarda kiliseler de hedef alındı.

Ordu yetkilileri, askerlerin İslamcı gruba mensup militanların evlerine ve saklandıkları düşünülen camilere baskınlar düzenlediklerini söylüyor.

Hafta sonu çatışmaları başlatan saldırıyı düzenleyen militanların lideri Muhammed Yusuf, BBC'ye yaptığı açıklamada Batı tipi eğitime karşı olduklarını söylemişti.

Batı tipi eğitim ve mevcut müfredatın Avrupalılar tarafından getirildiğini kaydeden Yusuf, bu eğitimin haram olduğunu ve insanların Allah'a inançlarını zedelediğini öne sürdü.

Yusuf, ''Bunu sadece biz değil, Müslüman alimler de söylüyor. Örneğin biz yağmurun Allah'ın rahmeti olduğuna inanırız, fakat bu eğitim buharlaşmanın sonucu olduğunu söylüyor. İnancımıza aykırı olan bir eğitimi redderiz. Ayrıca, Darwin'in teorisine de karşıyız.'' dedi.

Nijerya'nın kuzeyinde Şeriat hükümlerinin geçerli olduğu biliniyor ancak geçmişte El Kaide'ye bağlı gruplar bu bölgede herhangi bir saldırı düzenlememişlerdi.

150 milyon nüfuslu Nijerya'da, Müslümanlar ve Hıristiyanlar hemen hemen eşit oranda.

Zaman zaman çıkan şiddet olaylarına karşın iki kesimin genelde barış içinde bir arada yaşadıkları biliniyor.