Netanyahu: Askerlerimle gurur duyuyorum

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Mavi Marmara baskını soruşturmasında ilk kez ifade verdi. "Türk hükümetinin en üst düzey makamlarıyla temas kurduklarını" belirten Netanyahu, "Tüm girişimlerime rağmen Türkiye bu eylemi engellemedi" dedi ve ekledi: Askerlerimle gurur duyuyorum.

31 Mayıs'ta Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlenen baskın konusunda İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, hükümetleri tarafından oluşturulan komisyona ifade verdi.

Netanyahu, emekli Yüksek Mahkeme Yargıcı Jacob Turkel’in başkanlık ettiği, iki de yabancı gözlemcinin bulunduğu komisyondaki ifadesinde, baskının yasal olduğunu iddia ederek Türkiye’nin, uyarıları ve baskından günler önce "en üst düzeyde" yapılan çağrılarını gözardı ettiğini öne sürdü.

Komisyona ifade veren ilk tanık olan Netanyahu, "Başbakanlık olarak, 14 Mayıstan itibaren Türk hükümetinin en üst düzey makamlarıyla temas kurduklarını, bu görüşmelerin, Marmara filosuyla karşı karşıya gelmeyi engellemek amacıyla yapıldığını, temaslarının, filonun Gazze sahili açıklarına varmasından öncesine kadar sürdüğünü" söyledi.

"Türkiye çatışmayı engellemek istemedi"
Netanyahu, "sürekli diplomatik çabalarına rağmen, Türk hükümetinin Mavi Marmara’nın deniz ablukasını ihlal etme girişimini engellemediğini" iddia ederek, "(Türkiye’nin), aktivistlerle İsrail arasında çatışma ihtimalini çıkarlarıyla çatışan bir durum olarak görmediği ortaya çıkıyor" dedi.

Baskının uluslararası hukuka uygun olduğunda ısrar eden Netanyahu, Hamas'ın silah sevkiyatını öne sürerek "Başbakan olarak Hamas’ın İsrail’in varlığına bir tehdit olduğunu gözardı edemem" dedi.

"Askerlerim ile gurur duyuyorum"
Askerleri ile gurur duyduğunu vurgulayan Netanyahu, "Eminim ki bu komisyon, İsrail'in tamamen uluslararası hukuka uygun hareket ettiğini ortaya çıkaracaktır. Mavi Marmara güvertesindeki İsrail savaşçıları görevlerini yerine getirirken ve hayatları tehlikedeyken, dikkate değer bir cesaret gösterdiler. Ben İsrail askerlerine güveniyorum ve tüm İsrail devleti de onlarla gurur duyuyor" dedi.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ile Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi de yarın ve Çarşamba günü komisyonun önüne çıkacak.

(soL - Dış Haberler)