NATO yine Ukrayna kapısında

Ukrayna halkı tarafından istenmeyen NATO, Aralık ayındaki zirve öncesinde Ukrayna'ya "halkla ilişkiler" ziyaretinde bulundu.

soL (DIŞ HABERLER) Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko'nun davetlisi olarak Ukrayna'ya gelen NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, dün bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

Ziyaretin amacı, basına Ukrayna'nın NATO üyeliğine hazır olup olmadığını sınamak olarak yansıdı, ancak ziyaret Ukrayna hükümetinin kamuoyunu üyelik konusunda ikna etmesi için bir fırsat olarak kullanılıyor. Ukrayna'da halkın sadece yüzde 30'u NATO'ya üyeliği destekliyor.

NATO en son 2 ay önce Brüksel'de gerçekleştirdiği zirvede Ukrayna'nın üyelik görüşmelerini Aralık ayında yapılacak zirveye ertelemişti.

Katıldığı toplantıda NATO'nun üye ülkeler için yabancı devletlerde üs açma ve savaşa asker gönderme gibi bir zorunluluk getirmediğini ifade eden Scheffer, Ukrayna halkını NATO üyeliğine ikna etmeye çalıştı. Scheffer ayrıca, üyelik konusunda kesinlikle bir zorlama içine girmediklerini bu işe Ukrayna'nın kendi başına karar vermesi gerektiğini belirtti.

Viktor Yuşenko'nun da toplantı sırasında yaptığı konuşmada "Topraklarımızda yabancı üs ve Ukrayna askeri gücünün askeri hareketlere katılmasını istemiyoruz" demesi ise dışarıda genel sekreterin ziyaretini protesto eden Ukraynalıların gönlünü alma çabası olarak algılandı.

Rusya üyeliğe karşı
Ukrayna'nın NATO'ya üyeliği konusunda muhataplarının sadece Ukrayna olduğu mesajını veren Genel Sekreter Rusya'ya da yanıt niteliğinde bir açıklamada bulundu.

Hatırlanacağı üzere Rusya, Ukrayna'nın NATO'ya üye olması durumunda ülkeye yönelik kimi yaptırımlarda bulunabileceğini açıklamıştı.

NATO Genel Sekreteri Scheffer, Ukrayna'nın, ittifaka üyeliği konusunda yardımcı olma sözü verdi. "Üyelik konusunda NATO içinde olmayan üçüncü tarafların (Rusya) üyelik konusunda itiraz hakları olmaması gerektiğini inanıyorum" diyen Genel Sekreter, Ukrayna'nın NATO üyeliğinin Rusya'ya karşı olmadığını da hatırlattı.

Rusya, NATO'nun Nisan ayındaki zirvesinden beri Ukrayna ile Gürcistan'ın NATO üyeliğine yönelik muhalefetini artırıyor ve aksi halde askeri adım atabileceği uyarısında bulunuyor.

Rusya Başbakan Yardımcısı Sergey İvanov, Cumartesi günü Sivastopol'daki Rus donanmasında yaptığı açıklamada, Kiev ve Tiflis'e NATO üyeliğinin askeri ilişkilere zarar vereceğini, bu ülkelerle ticari-sanayi ve askeri işbirliğinin azaltılmasına ve NATO istediği için bu ülke vatandaşlarına vize uygulanmasına neden olabileceğini açıklamıştı.

"Karşıyız, referandumla gösteririz"
Toplantının yapıldığı Başkente Kiev'de toplanan büyük bir kalabalık da, NATO Genel Sekreteri'nin ülkeye gerçekleştirdiği ziyareti ve Ukrayna hükümetinin NATO'ya üye olma çabasını protesto etti.

NATO karşıtı gruplar, Ukrayna'nın üyelik söz konusu olduğunda kesinlikle referanduma başvurması gerektiğini ancak bu şekilde Ukraynalıların NATO hakkında ne düşündüğünü gerçek anlamda gösterebileceklerini ifade etti.