NATO ve Rusya'dan istihbarat paylaşımı

Polonya, Norveç ve Türkiye NATO bünyesinde kurulacak olan erken uyarı sistemi ağıyla Rusya ile olası saldırılara karşı bilgileri paylaşacak. Bu gelişmeyle birlikte NATO ile Rusya arasında ilişkiler yeniden kuruluyor.

soL (DIŞ HABERLER) Polonya Savunma Bakanı Bogdan Klich'nin açıklamasına göre, Polonya, Norveç ve Türkiye kurulacak olan erken uyarı sistemi ağı ile Rusya ile olası saldırılara karşı bilgileri paylaşacak. Bogdan Klich, kurulacak olan merkezin Doğu'daki ortakları ile işbirliğinin önemli bir parçası olduğunu belirterek, bu projenin üçlü bir girişim olduğunu vurguladı.

ABD Savunma Bakanlığı konuya ilişkin yorum yapmazken, konunun NATO görevlileri ile konuşulması gerektiğini belirtti. Kurulacak olan ağın Moskova'da da şubesi olacak ve bu üç ülkede toplanan bilgiler Moskova ile de paylaşılacak. Bunun karşılığında Rusya NATO'ya olası hava saldırılarına ilişkin topladığı bilgileri verecek.

Klich yeni projenin NATO'nun Rusya ile ilişkileri yeniden kurma isteğine hizmet edeceğini de vurguladı. Bu projenin iki taraf arasındaki güven ilişkilerinin yeniden inşa edilmesinin de bir aracı olacağı belirtiliyor.

Moskova, daha önce Çek Cumhuriyeti ve Polonya ile ABD arasında imzalanan füze savunma kalkanı sistemini eleştirmişti. ABD'nin Çek Cumhuriyeti ile radar istasyonu kurulması, Polonya'da 2013 itibari ile 10 avcı füzesinin yerleştirilmesine yönelik anlaşmaları var. Rusya bu füzelerin ulusal güvenliğini tehdit ettiğini iddia ediyor. Buna ek olarak Gürcistan başlığında NATO ile Rusya arasında ortaya çıkan gerilim bir diğer anlaşmazlık noktası.

Rus yetkililer yeni ABD Başkanı'nın aynı yolu izlemeyeceğini umduklarını açıklarken, Nisan ayı içinde bir araya gelen ABD Başkanı Obama ile Rusya Başkanı Medvedev bu zor durum karşısında bir yol bulmak için çaba harcayacaklarını belirtmişlerdi.

Rusya-NATO Konseyi 19 Mayıs'ta Brüksel'de bir araya gelecek.