NATO: “Saldırı Taliban’ın başarısı”

Afganistan'ın Kandahar kentinde düzenlenen saldırının yankıları sürüyor. Saldırı, NATO tarafından "başarı" olarak nitelenirken, Afganistan ve Pakistan tarafından yapılan karşılıklı açıklamalar, Pakistan topraklarına yönelik bir NATO operasyonunu gündeme taşıdı.

soL (Dış haberler) Taliban tarafından Afganistan'da düzenlenen hapishane saldırısına ilişkin açıklamada bulunan NATO, saldırının "Taliban'ın taktik bir başarısı" olduğunu kabul etti.

Saldırının ardından dün açıklamada bulunan Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ise, Pakistan'a sert bir uyarıda bulundu.

Hatırlanacağı üzere, Afganistan'ın Kandahar kentindeki bir hapishaneye, geçen Cuma düzenlenen Taliban saldırısı, 400'ü Taliban militanı olmak üzere bin 200 mahkumun hapishaneden kaçmasıyla sonuçlanmıştı.

"Taktik başarı"
Kandahar'daki Taliban saldırısı üzerine açıklamada bulunan NATO Afganistan Sözcüsü Tuğgeneral Carlos Blanco, eylemi "Taliban'ın taktik bir başarısı" olarak değerlendirdi. Blanco, hapishanenin ana kapısında bomba yüklü bir kamyonun patlatılmasının ardından, yüzlerce mahkumun hapishaneden kaçtığını teyit etti.

Olayın "münferit bir vaka" olduğunu iddia eden Blanco, "şimdilik abartılmaması ve aşırı tepki verilmemesini" istedi.

"Afganistan meşru müdafaa hakkını kullanır"
Hapishane saldırısının ardından dün bir açıklamada bulunan Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Pakistan topraklarına yönelik bir operasyonun gündeme gelebileceğini söyledi.

Saldırının Pakistan topraklarında üslenmiş Taliban güçlerince gerçekleştiğini söyleyen Karzai, Afganistan'ın "meşru müdafaa hakkı" bulunduğunu söyledi.

Daha önce de Pakistan'a yönelik uyarılarda bulunan Karzai'nin, ilk kez Pakistan topraklarına yönelik bir operasyondan söz etmesi dikkat çekti.

Taliban liderlerinden Beytullah Mehsud'un hedeflerinde olduğunu söyleyen Karzai, "Nerede olursa olsun, onu bulacağız ve evinde vuracağız" diye konuştu. Mehsud'un, Pakistan'ın Afganistan sınırında yer alan Güney Veziristan bölgesinde bulunduğu biliniyor.

Karzai'nin uyarısına yanıt veren Pakistan Başbakanı Yusuf Raza Gilani ise, "Kimsenin içişlerine karışmıyoruz, kimsenin de içişlerimize karışmasını istemiyoruz" diyerek uyarıya sert bir karşılık verdi.