NATO 'patriot' talebini onayladı

NATO Dışişleri Bakanları, Türkiye'nin Suriye sınırına konuşlandırılacak Patriotlar için onay verdi.

CNN Türk'ün haberine göre, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, NATO üyelerinin Türkiye'nin Suriye sınırına Patriot yerleştirilmesi kararı aldığını duyurdu.

Westerwelle, basına yaptığı açıklamada, Patriot füzelerinin Türkiye'ye yerleştirilmesinin NATO ve ortaklarının korunmasına yönelik bir önlem olduğunu bildirdi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de NATO onayının ardından İttifak içinde bu kapasiteye sahip üç ülke olan Almanya, Hollanda ve ABD'nin Türkiye'ye Patriot göndermelerini beklediğini söyledi.

Rasmussen, uşuşa yasak bölge uygulamasını ya da herhangi bir saldırı operasyonunu destekleyici yönde kullanılmayacağını belirttiği Patriot füzelerinin, "haftalar içinde" kullanıma hazır hale geleceğini ifade etti.

Diplomatik kaynaklar, Patriot füzelerinin Türkiye'ye yerleştirilmesinin 3-5 hafta alabileceğini belirtiyor.

Dışişleri Bakanlığı memnun
Dışişleri Bakanlığı, NATO dışişleri bakanlarının Türkiye'nin Patriot füzesi talebine onay vermesinin memnuniyetle karşılandığını belirterek, "Bu karar, İttifak dayanışmasının ve birliğinin teyiden ve pratikte ortaya konulması bakımından önemlidir. Alınacak bu önlemler kesinlikle taarruzi amaçlı değildir. Bu önlemler savunma amaçlıdır ve ülkemizin hava savunmasının takviyesine yöneliktir.Bu savunma tedbirlerinin, uçuşa yasak bölge ihdasıyla herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır" dedi.

Dışişleri Bakanlığı'nca yapılan açıklamada, Suriye'de devam eden krizin Türkiye'nin ulusal güvenliğine teşkil ettiği tehdit ve riskler karşısında 21 Kasım'da yapılan resmi talebe cevaben, Kuzey Atlantik Konseyi'nin dışişleri bakanları seviyesinde bugün yaptığı toplantıda, "Türk halkı ve topraklarını savunmak ve İttifak sınırındaki krizin yatıştırılmasına katkıda bulunmak amacıyla Türkiye'nin ulusal hava savunmasının takviyesi konusunda mutabık kalındığı" belirtildi.

"Bu çerçevede Konsey, Almanya, Hollanda ve ABD'nin ülkemize Patriot bataryaları konuşlandırma niyetini memnuniyetle karşılamıştır" denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Konsey kararı çerçevesinde tüm müttefikler, NATO'nun güneydoğu sınırındaki durumdan duydukları derin endişeyi dile getirmişler ülkemize yönelik tehditleri caydırmaya ve ülkemizi savunmaya kararlı olduklarını açıklamışlar, İttifak güvenliğine olan taahhütlerini ve NATO halklarının ve topraklarının savunulmasına yönelik tam dayanışma ve kararlılıklarını yinelemişlerdir. Ülkemizin talebi üzerine Kuzey Atlantik Antlaşmasının 4. Maddesi çerçevesinde 26 Haziran ve 3 Ekim 2012 tarihlerinde düzenlenen Konsey toplantılarıyla başlatılan danışma süreci neticesinde NATO Dışişleri Bakanlarının aldıkları bu karar, Türkiye tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Bu karar, İttifak dayanışmasının ve birliğinin teyiden ve pratikte ortaya konulması bakımından önemlidir.

Alınacak bu önlemler kesinlikle taarruzi amaçlı değildir. Bu önlemler savunma amaçlıdır ve ülkemizin hava savunmasının takviyesine yöneliktir. Bu savunma tedbirlerinin, uçuşa yasak bölge ihdasıyla herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Söz konusu unsurların konuşlandırılacağı yerler, gerekli askeri-teknik analizler sonucunda belirlenmektedir.

Türkiye, Suriye krizinin barışçı yollardan bir an evvel çözümü amacıyla yapmakta olduğu girişimleri bundan sonra da aynı kararlılıkla sürdürmeye devam edecektir."