NATO: Nükleerden vazgeçmeyiz

Son dönemde “nükleersiz bir dünya” sloganını dillerinden düşürmeyen liderler, Talin’deki NATO zirvesinde nükleer silahlardan vazgeçmeyeceklerini ortaya koydu. ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Avrupa'nın güvenliğini gerekçe göstererek Türkiye ve diğer ülkelerdeki nükleer silahları çekmeyi düşünmediklerini söyledi.

Estonya’nın başkenti Talin’de düzenlenen NATO dışişleri bakanları toplantısına katılan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Avrupa'daki müttefiklerinin güvenliğinden emin olmadan Türkiye ile diğer ülkelerideki nükleer silahları geri çekmeyeceklerini söyledi. Clinton, “Estonya ve diğer müttefiklerimizin güvenliğine olan bağlılığımız ana ilkemizdir ve bu konuda geri adım atmayacağız” diye konuştu.

Belçika, Almanya, Hollanda, Norveç ve Lüksemburg, geçen ay NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’e ortak bir mektup göndererek, Avrupa’daki Soğuk Savaş döneminden kalma ABD nükleer silahlarının geri çekilmesini istemişti. ABD yönetiminin de yeni nükleer stratejisi kapsamında bu silahları çekmeyi düşündüğü öne sürülmüştü. ABD`nin Türkiye`de İncirlik üssünde 90 nükleer bomba bulundurduğu, Belçika, Hollanda ve İtalya’da da nükleer silahları olduğu belirtiliyor.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen de, “Bugünün dünyasında NATO’nun savunma kapasitesi açısından nükleer silahın alternatifi yok. Teröre ve düşman ülkelere karşı ABD nükleer silahlarını Avrupa’ya yerleştirmek Avrupa savunmasının bir parçası” diyerek ABD’ye destek verdi. Birçok lider nükleer silahların önemine vurgu yaparken, ülkelerindeki ABD nükleer silahlarının geri çekilmesini talep eden Almanya, Belçika ve Hollanda dışişleri bakanlarının yaptığı silahsızlanma çağrıları fazla dikkate alınmadı.

ABD’nin Rusya’yla bu ay başında nükleer silahların azaltılmasını öngören START anlaşmasını yenilemesine rağmen, Avrupa’da kurmaya çalıştığı füze savunma sistemi, Moskova’yı rahatsız ediyor.

Türkiye’den Bosna’ya NATO desteği
Toplantının gündeminde nükleer silahlar dışında Bosna Hersek'e üyelik eylem planı verilmesi ve Afganistan savaşı da yer aldı. Toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bosna Hersek'in istikrarı, gelecekteki birliği ve toprak bütünlüğü açısından önem taşıdığı öne sürülen NATO Üyelik Eylem Planı'nın ülkeye verilmesi amacıyla çeşitli temaslarda bulundu. Balkan ülkelerinin ve AB Dönem Başkanı İspanya'nın desteğini alan Davutoğlu’nun, Bosna Hersek'in gerekli reformları tamamlamadığı konusunda ülkeye Üyelik Eylem Planı verilmesine soğuk bakan Fransa, Almanya ve Hollanda gibi ülkeleri iknaya çalıştığı bildirildi.

Rasmussen de dışişleri bakanları toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, Bosna Hersek'in geçen hafta aldığı, Afganistan'a asker gönderme kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti ve “Bosna Hersek'in yeri ve geleceği Avrupa-Atlantik yapılarda” dedi. NATO'nun Üyelik Eylem Planı, aday ülkeleri üyeliğe hazırlamak için yapmaları gereken reformlarla ilgili NATO tavsiye, yardım ve destek programlarını kapsıyor.

Toplantıda, her NATO toplantısında olduğu gibi üye ülkelere Afganistan’a daha fazla asker gönderme çağrısı yapıldı. Dışişleri bakanlarından Afganistan'la ilgili yeni taahhütler beklediklerini kaydeden Rasmussen, Afganistan'da asker ve polislerin eğitimi için 450 eğitimciye ihtiyaç duyduklarını söyledi.

(soL - Dış Haberler)