NATO nükleerden vazgeçmeyecek

NATO karşıtı araştırmacı Rick Rozoff, yeni makalesinde örgütün Lizbon’daki zirvesinin en önemli gündeminin tüm Avrupa’nın ABD’nin yeni füze kalkanı planlarına uyumlu hale getirilmesi olduğunu vurguladı.

NATO ve savaş karşıtı analizleriyle tanınan araştırmacı Rick Rozoff, NATO’nun bu hafta sonu Portekiz’de düzenleyeceği zirveyle ilgili kaleme aldığı makalede, örgütün 11 yıl aradan sonra kabul edeceği yeni stratejik konseptle askeri ve siyasi gücünü arttırmayı hedeflediğine dikkat çekti. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in son haftalarda NATO’nun Türkiye, Belçika, Almanya, İtalya ve Hollanda’daki nükleer silahlarının korunması konusunda benzer açıklamalar yaptığını kaydeden Rozoff, aksi yöndeki tüm haberlere rağmen Lizbon’daki zirvede de bu yönde tutum belirlenmesinin beklendiğini vurguladı.

Fransa’daki 300 ve İngiltere'deki 225 nükleer silahla Avrupa'da NATO'nun kontrolündeki nükleer silahların sayısının 900'ü bulduğunu belirten Rozoff, Lizbon zirvesinin en önemli gündeminin tüm Avrupa’nın ABD’nin yeni füze kalkanı planlarına uyumlu hale getirilmesi olduğunun altını çizdi. Pentagon’un geçen mayısta ilk uzun vadeli füze savunma sistemini Polonya’ya yerleştirdiğini ve Romanya ve Bulgaristan’la da bu ülkelere füze kalkanı yerleştirilmesi konusunda anlaştığını hatırlan Rozoff, Çek Cumhuriyeti ve Ukrayna’yla ilgili de benzer planlar olduğuna dikkat çekti.

‘Türkiye’ye füze kalkanı tehlikeli’
Rozoff, makalede ABD ve NATO’nun İran ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nden gelebilecek tehditleri bahane göstermesine rağmen, füze savunma sisteminin daha çok Doğu Avrupa’ya ve Rusya sınırına yerleştirildiğini, bunun Rusya’yla yeni bir gerilimi kaçınılmaz kıldığını vurguladı. Füze kalkanının Türkiye'ye yerleştirilmesinin bölgede tehlikeli sonuçlar yaratabileceğini kaydeden Rozoff, Ankara’ya baskı yapan ABD ve NATO’nun amacının Türkiye’nin 1950’lerden beri önce Sovyetler Birliği’ne, sonra da Rusya ve Ortadoğu’ya karşı NATO’nun karakolu olma görevini devam ettirmeyi amaçladığına dikkat çekti. Türkiye’nin Baltık Denizi’nden Hazar Denizi’ne, Kızıl Deniz’den Basra Körfezi’ne geniş bir coğrafyada füze sistemi kurulması açısından önemli bir noktada olduğunu ifade eden Rozoff, ABD’nin sadece Avrupa değil dünya çapında bir füze savunma sistemi kurmayı amaçladığını kaydetti.

NATO’nun özellikle Afrika’da kurduğu yeni komutanlıkla bu kıtadaki faaliyetlerini de arttırmayı hedeflediğine dikkat çeken Rick Rozoff, Avrupa’daki birçok ülkenin NATO üyesi ya da ortağı olduğunu hatırlatarak, NATO'ya geri dönmek istediklerini açıklayan Fransa’nın da katılımıyla örgütün Avrupa’da da gücünü arttıracağını vurguladı.

Lizbon'da düzenlenecek zirvenin başlıca gündemleri arasında, Türkiye dâhil çeşitli ülkelere füze kalkanı yerleştirilmesi, Afganistan’daki savaş, ABD Savunma Bakanlığı Siber Savunma Komutanlığı’na bağlı olarak yeni bir siber savaş operasyonunun başlatılması, üye devletlerin misyonlarının arttırılması, NATO ülkelerinin dünyanın dört bir yanında enerji alanındaki çıkarlarının korunması gibi başlıklar yer alıyor.

Medvedev de katılıyor
Zirveye 28 ülke liderlerinin yanı sıra NATO’nun Avrupa ve Asya’da Barış için Ortaklık Programı üyesi ülkelerden, Afrika ve Ortadoğu’da Akdeniz Diyalogu ülkelerinden, Basra Körfezi’nde İstanbul İşbirliği İnisiyatifi’nden, Avustralya, Japonya ve Güney Kore'den temsilciler ile üst düzey komutanlar katılacak. Zirvenin en önemli konuklarından biri de, NATO zirvesine katılan ilk Rusya lideri olacak olan Dimitriy Medvedev. Afganistan’daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü’ne (ISAF) asker gönderen ya da göndermesi beklenen Kolombiya, Malezya, Singapur gibi ülkelerle beraber toplam 75 ülke, NATO’nun tüm dünyaya yayılan operasyonlarının arttırılmasının yollarını ele alacak.

(soL - Dış Haberler)