NATO facebook’a da el attı

Yeni bir Stratejik Plan hazırlığında olan NATO, “gençlerle iletişim kurabilmek” için facebook ve Twitter’ı kullanmaya başladı.

Kehl Zirvesi'nde 60. yaşını kutlayan NATO, yeni Stratejik Planı'nı Kasım ayında Lizbon'da yapılacak zirvede açıklamaya hazırlanıyor.

1999 yılında açıklanan “son Stratejik Planı’nın güncelliğini yitirmesi, yeni tehditler ve yürütülen operasyonlara cevap verememesi” nedeniyle, Kehl Zirvesi'nde yeni plan çalışmalarına başlandı. Öngörülen takvimin yürümesi durumunda, Lizbon'da yapılacak resmi zirvede sonuçlanacak.

Yeni planın, eski ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın başkanlığındaki 12 kişilik bir “Akil Adamlar Grubu” tarafından hazırlanacağı söyleniyor. Bu “akil adamlar” arasında emekli Büyükelçi Ümit Pamir'in de bulunduğu da alınan haberler arasında.

Vatandaşlar da katkıda bulunacakmış!
Grup, Şubat ayı ortalarında yapılacak bir toplantı ile bugüne kadar üzerinde çalışılan konuları ''Analizler ve Düşünceler'' başlıklı raporla Nisan sonuna kadar NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'e sunacak. Genel Sekreter Rasmussen'in elindeki raporu dikkate alarak hazırlayacağı metnin üye ülkelere gönderilmesiyle taslak üzerindeki çalışmalar resmen başlamış olacak. Üye ülkelerin katkılarıyla son şekli verilecek Stratejik Plan'ın, NATO'nun Kasım ayında Lizbon'da yapılacak zirvesinde sonuçlandırılması bekleniyor.

Stratejik Plan'ın hazırlanmasında vatandaşların da NATO internet sitesinde açılacak foruma katılarak söz sahibi olabileceğini açıklayan Rasmussen, Stratejik Planı'nın, 60 yıllık örgüt tarihinde ilk kez “şeffaf” bir yöntem izlenerek oluşturulduğuna dikkati çekiyor.

Yeni planla neler değişecek?
Yeni planda NATO'nun ''üye ülkelerin kolektif savunması'' şeklinde açıklanan temel misyonunda herhangi bir değişiklik olmayacak, ancak operasyonlara yönelik çalışmalar olacak.

NATO'nun 28 üyesi bulunduğu ve 16 uluslararası operasyonda çalıştığına işaret eden NATO kaynakları, “sorunların sadece askeri yöntemlerle çözülemeyeceği, insan odaklı yaklaşımın gerekliliğini” ifade ederek yeni planda bu anlayışın “kapsamlı yaklaşım” ifadesiyle karşılığını bulacağını söyledi.

NATO, görev süresi boyunca misyonlarda sadece askeri operasyonlara değil, yeniden yapılandırma, kalkınma, yetki devri, eğitim gibi çalışmalara da vurgu yapabilecek şekilde kendini yeniden tanımlayacak ve yeniden yapılandıracak. Yeni Stratejik Plan, yetki alanını yeniden tanımlarken, NATO'nun farklı coğrafyalarda, üye olmayan ülkelerle işbirliği yapmasını gerektirecek durumlarda, bu ilişkilerin nasıl yürütüleceğini de belirleyecek.

NATO facebook’ta gençleri avlıyor
NATO, yeni bin yılda neden varlığını sürdürmesi gerektiğini genç kuşaklara anlatmak için internet ortamını kullanıyor. NATO kaynaklarına göre, İttifak’ın ilk hedefi, Soğuk Savaş dönemini hiç yaşamamış olan genç kuşağa hitap edebilmek. Yeni tehditleri göz önünde bulundurarak strateji planları hazırlayan örgütün, varlığını neden sürdürmesi gerektiğinin genç kuşaklara anlatılması konusuna öncelik verildiğini ifade ediyor. Kaynaklar, 18-40 yaş grubunun öncelikli hedef kitle olarak belirlendiğini, hedef gruba ulaşabilmek için örgütün klasik yöntemlerin dışına çıkarak, facebook ve twitter gibi gençler arasında yoğun kullanılan iletişim araçlarını kullanmaya başladığını belirtiyor.

NATO’nun kendini popüler internet siteleri aracılığıyla tanıtma politikasını bizzat NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de destekliyor. Rasmussen, çalışmalarını sürekli olarak güncellediği facebook sayfasından yayımlıyor, NATO'nun rolüne ilişkin bloglar yazıyor ve her gün NATO'nun bir etkinliğini twitter aracılığıyla duyuruyor.

NATO TV yayında!
NATO, iletişim araçlarını “verimli” kullanma kararı almasının ardından ilk iş olarak NATO TV’yi kurdu. İki milyon avroluk yatırımla kurulan NATO TV, başta Afganistan olmak üzere NATO'nun yürüttüğü operasyonlar hakkında haber ve görüntüler yayımlarken, yeniden düzenlenen NATO web sitesi üzerinden de eskiden ulaşılamayan birçok bilgiye ulaşım olanağı sağladı. NATO TV, operasyon bölgelerindeki muhabirlerinin yanı sıra Avrupa başkentlerinde çalışacak, sokak röportajları yaparak NATO'nun tanınırlığını artıracak yeni muhabirleri de işe almaya hazırlanıyor.

(soL - Haber Merkezi)