NATO ABD’yle aramızı bozuyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Gürcistan’da devam eden NATO tatbikatının, ABD’yle aralarındaki ilişkiye zarar verdiğini söyledi. Putin Obama hükümetiyle birlikte “ABD’ye karşı değiliz” mesajı vermişti.

soL (DIŞ HABERLER) ABD'de başkanlık koltuğuna Barack Obama'nın oturmasıyla diplomatik ilişkilerinde "ABD karşısında yer almayacakları" mesajını veren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO'nun Gürcistan'daki tatbikatının ABD ile kurmaya çalıştığı diplomatik ilişkileri zedeleyeceğini savundu. Japon basınına demeç veren Putin, NATO NATO'yu, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikail Saakaşvili'yi desteklemekle suçladı. Gürcistan'da muhalefet bir aydır gösteriler düzenleyerek Saakaşvili'nin istifasını istiyor. Vladimir Putin, Saakaşvili hükümetinin hiçbir şekilde demokratik standartlara uymadığını ve Batı'nın kendisine destek vermesini anlamadığını belirtti.

Rusya ve NATO arasındaki ilişki Güney Osetya çatışmasından sonra belirgin bir şekilde taraflaşmaya başlamış, ABD referanslı NATO ve Rusya arasında soğuk savaşı andıran bir sürece girildiği yorumları yapılmıştı. Son olarak Rusya, ABD askeri teçhizatlarının Rusya üzerinden Afganistan'a gönderilmesini reddetmiş, NATO tarafından tek taraflı olarak askıya alınan ilişkilerin, ancak ABD'nin özür dilemesi üzerine yeniden başlayabileceğini dile getirmişti. Putin, Davos'taki zirvede önce "kapitalizmin yolundan sapmayacağız" sonra da "ABD politikalarına karşı değiliz" ifadelerinden sonraki NATO açıklamasıyla ABD-Rusya ilişkilerine verdiği önemi ortaya koydu.