Nasrallah: Türkiye IŞİD’e desteğinin bedelini ödeyecek

Hizbullah lideri Nasrallah, bir canavar olarak nitelediği IŞİD’in tüm bölgeyi tehdit eden ve mutlaka yenilmesi gereken bir örgüt olduğunu söyledi. Nasrallah, IŞİD’in palazlanmasında ABD, Körfez ülkeleri ve Türkiye’nin de payının olduğunu ifade etti ve bu ülkelerin de güvende olmadıklarını savundu.

(soL - Dış Haberler) Lübnanlı direniş örgütü Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) bölgede giderek büyüyen ve mutlaka yenilmesi gereken bir tehdit olduğunu söyledi. Nasrallah, Lübnan gazetesi El Ahbar’a verdiği altı saatlik röportajın bugün yayımlaman ilk bölümünde, Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad yönetiminin yanında savaşa girmelerinin de mezhepçilikle bir ilgisi olmadığını belirtti. Suriye’ye, “Lübnan’ı, Lübnan’daki direnişi ve istisnasız tüm Lübnanlıları savunmak için” girdiklerini söyleyen Nasrallah, Ersal’da yaşanan son olayların da kendilerini haklı çıkardığını savundu.

Suriye’de savaşmalarının örgütün ulusal karakteriyle çelişmediğini vurgulayan Nasrallah, Kuseyr’de kendi ülkelerini, Lübnan sınırını koruduklarını ve silahlı grupların kuzey Beka ve Hermel’e girmelerini engelledikleri ifade etti.

Bugünse bölgede daha ciddi bir tehdit olduğunu söyleyen Hizbullah lideri, IŞİD’in tüm bölgeyi tehdit ettiğini ve büyük küresel güçlerin çıkarlarını da etkilemeye başladığını belirtti. Nasrallah, "Bu savaşta Lübnan, Suriye, Irak, Filistin ve tüm bölgenin korunması için herkesin destek sağlaması gerekir. IŞİD, Sünni, Şii, Müslüman, Hristiyan, Dürzi, Ezidi, Arap ve Kürtler için bir tehlike teşkil ediyor” dedi. IŞİD’i bir canavar olarak nitelendiren Nasrallah, “IŞİD denen canavar, dost-hasım ya da müttefik-düşman ayırt etmiyor, hiçbir sınırlaması yok” ifadesini kullandı. Şii lider, “Birleşmiş Milletler’e göre Ezidi kadınları ve çocukları canlı canlı gömdüler. Katliamı bir sanata çevirdiler. İşler nasıl bu noktaya geldi? Bu seviyeye ulaşmak için bu zihniyet yıllarca üretildi” dedi.

IŞİD kimseyi ayırt etmiyor
IŞİD’ın Şii-Sünni ayırmadığını, Irak’ta kendileriyle işbirliği yapmayı reddeden Sünni imamları ve şeyhleri de öldürdüğünü hatırlatan Nasrallah, Hıristiyanlar ve Ezidiler gibi azınlıklara yapılan zulümler dışında örgütün binlerce Sünni’yi de evinden ettiğini ifade etti. Nasrallah, “IŞİD’in sınırları yok. Gerçek bir tehlike ve çok sayıda ülke endişeli” diye konuştu.

Hizbullah lideri, “Ancak biz insanlar arasında bir terör hali yaratmak istemiyoruz. Bu tehlikeyle kesinlikle başa çıkılabilir, üstesinden gelinebilir ve yenilebilir. Tabii bu tehdidi ciddiye alırsak” dedi.

Türkiye’yi de suçladı
Nasrallah röportajında Türkiye’yi de IŞİD’e destek vermekle suçladı. Nasrallah, “Tekfiri düşüncenin takipçilerinin olduğu her yerde IŞİD için bir zemin olacaktır. Bu zemin Ürdün’de, Suudi Arabistan’da ve diğer Körfez ülkelerinde var. Sırası geldiğinde hiçbir devlet IŞİD’in gazabına karşı güvende olmayacak, bu örgüte destek sağlamış olduğuna ya da bu örgütten yararlanmaya çalıştığına inansa bile. Türkiye de benzer bir durumda. Sonuçta IŞİD gökten paraşütle inmedi. Herkes, dünyanın her yerinden gelen bu militanların içeriye girebilmek için hangi sınırları kullandığını, kimlerin yardım ettiğini, para, silah ve eğitim sağladığını biliyor. Başından bu yana kendi zehirlerini tadacaklarına inandık. Bu yılanı kendileri yarattı ve şimdi yılan onlara döndü, Amerikalılara, Türklere ve Körfez ülkelerine” dedi.