Müslüman Kardeşler’den Öfke Günü çağrısı

Suriye’de yönetim karşıtlarının düzenlediği gösteriler altıncı haftasını geride bırakırken, Müslüman Kardeşler de bugün Öfke Günü adıyla düzenlenen gösterilere desteğini açıkladı. Batı basınında çıkan haberlere göre ülkede bugün 48 kişi öldü.

Bazı insan hakları örgütlerine ve görgü tanıklarına dayandırılan haberlere göre, isyanın merkezi Dera'da 32, Humus'ta 15 ve Lazkiye'de 1 kişi, güvenlik güçlerinin göstericilere ateş açması sonucu hayatını kaybetti.

Muhalifler, bugün Cuma namazı sonrasında gösteriler düzenlenmesi için hafta başından beri çalışma yapıyordu.

Dera’da ordunun son dört günkü saldırılarında, aralarında kadın ve çocukların da olduğu 83 kişinin öldüğü belirtiliyor.

Başkent Şam’da da bugünkü gösteride, protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahale edildiği bildirildi.

Bugünkü gösterilere Müslüman Kardeşler örgütünün açıkça destek vermesi ve halka sokağa dökülme çağrısı yapması dikkat çekti. Müslüman Kardeşler, Suriye yönetiminin isyanın arkasında İslamcı militanların bulunduğu suçlamalarının siyasi özgürlük taleplerini zayıflatmayı amaçladığını öne sürdü.

Muhalefet, gösterilerin başladığı Mart ortasından bu yana ölenlerin sayısının 500’ü geçtiğini savunuyor.

Dört asker öldü
Suriye resmi haber ajansı SANA, "silahlı terörist bir grubun" Dera kentinde 4 askeri öldürdüğünü duyurdu.

SANA'nın haberinde, silahlı grubun ülkenin güneyindeki Dera kentinde bir kontrol noktasına saldırdığı, saldırganların 4 askeri öldürdüğü, ikisini de kaçırdığı belirtildi.

Suriye yönetimi, Dera ve çeşitli kentlerde, halkı ve askerleri hedef alan terörist gruplara operasyonlar düzenlendiğini belirterek, göstericilere ateş açıldığı suçlamalarını reddediyor.

Olaylar nedeniyle birçok reform için düğmeye basan ve 48 yıllık olağanüstü hali kaldıran Beşar Esad yönetimi, olayları dış güçlerin bir komplosu olarak nitelendirmişti.

Diplomatik baskı
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nde ABD’nin sunduğu ve Suriye’nin kınanmasını öngören tasarı, 26’ya karşı dokuz oyla kabul edildi. ABD ve birçok Avrupa ülkesinin desteklediği tasarıya Rusya, Çin ve Pakistan’dan itiraz geldi.

ABD ve Avrupa ülkeleri, Suriye’deki olaylarla ilgili bağımsız bir soruşturma yürütülmesi için baskıları artırırken, Çin, Rusya ve birçok Arap ülkesi Suriye’nin kendi soruşturmasının yeterli olduğunu belirtiyor.

Suriye’nin BM Büyükelçisi Faysal el Hamvi, BM toplantısında Suriye’ye karşı tavır alan ülkelerin, insani müdahale bahanesiyle ülkenin iç işlerine müdahale etmeye çalıştığını söyledi. El Hamvi, olaylarla ilgili soruşturma başlattıklarını ve bağımsız bir soruşturmaya ihtiyaç olmadığını belirtti.

Öte yandan ABD yönetimi, Suriye’ye yönelik yaptırımları, aralarında Suriye Devlet Başkanı Esad'ın küçük erkek kardeşi Mahir Esad'ın da bulunduğu rejimin bazı yetkililerini de kapsayacak şekilde genişletme kararı aldığını bildirdi.

(soL-Dış Haberler)