Mursi Suriye ile ilişkileri kesiyor

Mısır Cumhurbaşkanı Mursi Suriye’yle tüm diplomatik ilişkilerini kesme kararı aldı. Bu arada kendisi Suriye’deki muhalefete silah vermeye hazırlanan ABD, Esad yönetimini Cenevre görüşmelerine zarar vermekle suçladı.

Mısır’ın Müslüman Kardeşler kökenli Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Suriye’yle tüm diplomatik ilişkilerini kesme ve Kahire’deki Suriye konsolosluğunu kapatma kararı aldığını duyurdu. Önceki gün başkent Kahire’deki “Suriye Devrimine Destek” isimli konferansta konuşan Mursi, ayrıca Şam’daki Mısır maslahatgüzarını da çağıracaklarını söyledi. Konuşmasında, Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı savaşan silahlı çeteleri desteklediğini vurgulayan Mursi, Suriye’de uçuşa yasak bölge ilan edilmesini istedi.

soL gazetesinin aktardığı habere göre, Mursi’nin konuşmasındaki bir diğer nokta da Lübnanlı direniş örgütü Hizbullah oldu. Mısır halkının Temmuz 2006'da İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırıda Hizbullah'ın yanında yer aldığını hatırlatan Mursi, "Bizler bugün 2006'daki konumumuzun aksine Suriye krizine müdahil olan Hizbullah'ın karşısında yer alıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Mısır Cumhurbaşkanı, “Hizbullah, Suriye’yi terk etmelidir, bunlar ciddi sözlerdir. Suriye’de Hizbullah’a yer yok” dedi. Mursi’nin Dış Politika Danışmanı Halid Kazaz, yalnızca birkaç gün önce Mısırlıların Suriye’ye giderek militanların saflarında savaşmakta özgür olduklarını söylemişti.

Suriye tepki gösterdi
Suriye yönetimi ise Mısır’ın bu adımını “sorumsuzluk” olarak niteledi. Suriye resmi haber ajansı SANA’nın üst düzey bir yetkilinin sözlerine dayandırarak verdiği haberinde, Mısırın, ABD’nin Suriye’ye karşı başını çektiği komplo ve kışkırtma kaosuna katıldığı ancak bu iktidarın kardeş Mısır halkının iradesini yansıtmadığı belirtildi. Öte yandan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) yetkilileri Mursi’nin kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, ikinci adım olarak Katar da olduğu gibi Mısır’da da Şam Büyükelçiliğinin SMDK’ya devredilmesi çağrısında bulundu.

ABD Suriye’yi suçladı
Bu arada Suriyeli muhalifleri silahlandırmaya hazırlanan ABD, Suriye yönetimini Cenevre müzakerelerine zarar vermekle suçladı. CIA’in Ürdün ve Türkiye üzerinden Suriyeli militanlara silah göndermeye hazırlandığı yönünde haberlerin geldiği sırada, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Şam ve Suriye’deki savaşa dahil olan Hizbullah’ın kimyasal silah kullanması, çatışmaya yönelik siyasi bir çözümün engellenmesi riskini taşıyor” dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından önceki gün yapılan açıklamada, Esad, müzakereler için yetersiz çaba gösterdiği gerekçesiyle kınandı. Kerry’nin Iraklı mevkidaşı Hoşyar Zebari’yle görüşmesinin ardından yayımlanan açıklamada, “Bakanlık, ABD’nin İkinci bir Cenevre toplantısı hedefiyle siyasi bir çözüm için şiddetle çalışmaya devam edeceğini tekrardan teyit ediyor, ancak kimyasal silah kullanımı ve Hizbullah’ın savaşa giderek daha fazla dahil olması, yönetimin müzakereler için yeterli çaba harcamadığını göstermekte ve siyasi bir uzlaşıya varılmasını tehdit etmektedir” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ayrıca Iraklıların “Suriye’deki savaşa dahil olmalarını engellediği” için Irak yönetimine de minnettar oldukları belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü George Little ise Ürdün’de askeri tatbikat için bulunan savaş uçaklarının ülkede kalacağını açıkladı. Sabırsız Aslan tatbikatı sırasında Ürdün’e gönderilen patriot füzeleri de yine karar çerçevesinde burada tutulmaya devam edecek.

Suriye ordusunun, kendisine Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) adını veren silahlı grubu Lübnan sınırındaki Kuseyr’de büyük bir yenilgiye uğratarak, Halep’e yönelmesi üzerine, ÖSO acil silah yardımı çağrısı yapmıştı. ABD, bunun üzerine Şam yönetiminin kimyasal silah kullandığını iddia ederek, Esad’ın kırmızı çizgiyi aştığını ileri sürmüş ve muhalifleri silahlandırma kararı almıştı.