Mültecilerin geleceğini önceden nasıl anladılar?

Suriye’ye yönelik olası bir müdahale için zemin hazırlayan Türkiye ve Arap ülkeleri, mülteci krizi yaratmaya çalışıyor. Türkiye’nin ardından Ürdün de daha Suriyeliler ülkeye gelmeden mülteci kamplarını hazırlamaya başladı.

Suriye'de çatışmaların başlangıcında Türkiye'ye mülteci akını olduğunda, Suriye hükümeti ve kimi bağımsız kaynaklar, Kızılay tarafından Hatay'da oluşturulan çadır kentin, henüz mülteci akını yaşanmadan kurulmaya başlandığını iddia etmişti. Şimdi benzer bir durum Ürdün için söz konusu.

İç savaşın körüklendiği Suriye’ye askeri müdahale olasılığı gündemden düşmezken, Ürdün hükümetinin Suriye'den kaçmak isteyen Suriyelilerin kitlesel göç ihtimaline karşın kuzeydeki sınırına bir mülteci kampı kurduğu bildirildi. Ürdün Bayındırlık Bakanlığı sekreteri Sami Halaseh, Suriye sınırına 20 kilometre uzaklıkta 300 metrekarelik alana kurulacak kampın iki hafta içinde hazır olmasını umduklarını söyledi.

Kampın sürekli olarak polis tarafından da izleneceğini belirten Halaseh, bunun 11 ay önce Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad rejimine karşı başlayan ayaklanmanın ardından Ürdün'de kurulan ilk kamp olduğunu kaydetti.

Şu ana dek Suriye'deki çatışma ortamından kaçan binlerce mülteci Türkiye ve Lübnan'a sığınmıştı. Hatay’da bulunan mülteci kampınn mültecilerin gelişinden önce hazırlandığı iddiaları ortaya atılmış, Suriye makamları “çatışmalar ve insanların göç edeceğinin önceden nasıl bilinebildiği” sorusunu gündeme getirmişti.

(soL - Dış Haberler)