Mullen: Silah geçiş izni için gelmedim

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, Türkiye ziyareti ile ilgili bir basın toplantısı yaparak Irak'tan çekilirken ağır ekipman ya da silahların Türkiye toprakları üzerinden geçirilmesi talebi için Türkiye'ye gelmediğini söyledi.

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, ABD Büyükelçiliği Konutu'nda düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ziyaretiyle ilgili konuştu. Mullen, Türkiye toprakları üzerinden silah taşımayı, geçişini asla yapmadıklarını, bunu da gelecekte yapma niyetleri olmadığını bildirdi.

Oramiral Mullen, "Irak'tan çekilirken ağır ekipman ya da silahların Türkiye toprakları üzerinden geçirilmesi için görüşmeye kesinlikle gelmiş değilim. Operasyon alanlarına ekiplerin giriş ve çıkışında Türkiye'nin alt yapısını tabii ki kullanıyoruz ve ona güveniyoruz ama Türkiye toprakları üzerinden silah taşıma, geçişini asla yapmıyoruz. Gelecekte de yapma niyetimiz yok" dedi.

"Türkiye zaten elinden geleni yapıyor"
Mullen, konuya ilişkin aksi yöndeki haberlerin asılsız ve yanlış olduğunu belirterek, uçuşlar, üs ve karadan erişim açılarından Türk hükümetlerinden aldıkları destekler için minnettar olduklarını vurguladı.

Türkiye ile ABD'nin sadece müttefik olmadığını aynı zamanda iyi dost olduğunu söyleyen Oramiral Mullen, iki ülkenin menfaatlerinin ve karşı karşıya oldukları sorunların çoğunun ortak olduğunu belirtti.

Mullen'in hiçbir talebi yokmuş
Diğer yandan Oramiral Mullen, ziyaretinin asıl nedeninin Türkiye'nin Afganistan'da daha fazla inisiyatif alması talebini iletmek de olmadığını söyledi ve İran'a yaptırımlar konusunda da bir talebi olmadığını vurguladı:

"Buraya Türkiye'den, Afganistan'da daha çok şey yapmasını istemeye gelmedim. Bu ayın sonlarında Kuvvet Yaratma Konferansı düzenlenecek. Elbette bu çerçevede biz de hükümetinizin ek yardımı uygun görmesi halinde bunu memnuniyetle karşılarız. Buraya İran karşısında Birleşmiş Milletler tarafından oylamaya sunulan yaptırımlara, Türkiye'nin desteklememe kararını sorgulamaya ya da ret etmeye gelmedim asla, ama bu geçen yaptırım kararlarının uygulanması gerektiği konusunda hükümetinizin açıkça belirttiği niyetini de memnuniyetle, minnettarlıkla karşılıyorum."

(soL-Haber Merkezi)