Muhaliflerin Türkiye’yi El Kaide konusunda suçladığı iddia edildi

Suriyeli muhaliflerin Türk istihbaratını El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi militanlarını Suriye’ye sokmakla suçladığı iddia edildi.

YDH’nin Suudi merkezli El Hayat gazetesine dayandırdığı habere göre, Suriyeli muhaliflerin El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi militanlarının Suriye’ye sokulmasından Türk istihbaratını sorumlu tuttuğu iddia edildi.

Haberde Suriye muhalefetinin üst düzey asker, gazeteci ve aktivistlerinin, Nusra Cephesi militanlarını kuzey sınırlarından Suriye'ye Türk istihbaratının soktuğu, Amerika'nın da bunu görmezden geldiği iddia edildi.

Cad Yetim imzasıyla yayımlanan haberde, Suriyeli muhaliflerin yeni kurduğu askeri örgüte El Nusra Cephesi’nin çağrılmamasıyla, Amerika'nın bu örgütü terör örgütleri listesine eklemesi ve Suriye Ulusal Koalisyonu'nun aynı döneme dek gelmesinin tesadüf olmadığı ifade ediliyor.

Yetim'in görüşlerine başvurduğu muhaliflere göre tüm bu olaylar arasındaki bağlantı, Batı’nın Suriye'ye askeri müdahalesi için zemin oluşturmaktan başka bir şey değil.

El Hayat’a konuşan bir hukukçu muhalfin ise, “El Nusra’yı kuran Batı’dır. Bununla Suriye'ye askeri müdahale için Libya senaryosu zemin oluşturuyorlar. Askeri eğitim açısından El Nusra'yla Suriye Ordusu arasında kıyaslama yapılamaz. EL Nusra daha güçlüdür. Batı, EL Nusra'yı kuşatacak bir yerel güç olmadığı gerekçesiyle Suriye'ye müdahale edecektir" dediği ifade ediliyor.

"ABD göz yumuyor, Türk istihbaratı EL Kaide’cileri sokuyor"
Hukukçu muhalif açıklamasına şöyle devam ediyor:

Suriye'nin kuzeyinde süren mücadelenin hedefi sınırlara hakim olmaktı. Özgür Suriye Ordusu bunu başardı, sınır kapılarını ele geçirdi. Fakat daha sonra Türkiye, El Nusra'yı Suriye'ye soktu. Güçlü bir ihtimaldir ki bu, Amerika'nın rızasıyla gerçekleşti. Cebhetu’n Nusra, Suriye'nin kuzeyi ve Şam'da etkin. Onların elinde Stinger füzeleri ve zırhlı araçlara karşı modern silahları var.

El Nusra'yla temas halinde olduğu söylenen bir Askeri Konsey resmi sözcüsü ise EL Nusra'nın Suriye'de güçlenmesinin Amerika'nın görmezden gelmesiyle gerçekleştiğini belirtirken “Türkiye'nin Kürtleri zayıflatmak için EL Nusra'yı Suriye soktuğunu" iddia etti.

Suriye’deki silahlı eylemlerin yüzde 20’si el-Kaide ile koordineli
Hama'daki ÖSO komutanlarından Ebu Mustafa da EL Nusra'nın ÖSO kontrolündeki bölgelerde rahatça dolaştığını, Suriye rejimine karşı yürütülen operasyonların %20'sinin koordineli bir şekilde gerçekleştirildiğini söyledi.

Haberde başka bir hukukçu muhalifin ise "EL Nusra, askeri bir üssü ele geçiremediği zaman bomba yüklü aracıyla intiharcıyı gönderiyor. İntiharcıların çoğunluğu dışarıdan gelen Araplardır, Suriyeliler değil" dediği ifade edildi.

Halep'in banliyolarında savaşan bir ÖSO komutanı ise Cebhetun Nusra'daki militanların Türkiye sınırından gizlice Suriye'ye sokulduğunu söyledi. Çoğunun daha önce Afganistan, Irak ve Çeçenistan'da savaştığını belirten ÖSO komutanı, militanlar arasında 13 Norveçli Müslüman’ın da bulunduğunu sözlerine ekledi.

ÖSO el-Kaide savaşı “devrim” sonrasında
Habere göre ÖSO komutanı şöyle devam ediyor:

Bu kişilerin Çeçenistan, Afganistan ve Irak'ta savaş tecrübesi var. Halep'te gördüm onları, her zaman ön saftalar. Suriye dışından silahlandırılıyorlar. El Nusra liderleri, medyadan uzak duruyorlar. El Nusra'nın temel hedefi, Filistin'dir. EL Nusra, Golan'da İsrail'e karşı yeni bir cephe açmak için Suriye'deki rejimi devirmek istiyor.

EL Nusra'nun uluslararası anlaşmaları tanımadığını söyleyen ÖSO komutanı, “devrim” sonrasında EL Nusra'yla ÖSO arasında savaşın yaşanabileceğini söyledi.

ÖSO komutanı sözlerine "Amerikalı yetkililer, devrimcilerle gerçekleştirdiği müzakereler sırasında, devrim sonrasında Golan cephesinde sükunetin korunmasını istediler" diyerek devam etti.