Muhaliflerin 'başbakan'ı yine Ahmed Tuma

Dış destekli Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Ahmed Tuma'yı yeniden başbakan seçti.

Al Jazeera Türk haber sitesinin verdiği habere göre Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), geçici başbakanlık seçim sonuçlarıyla ilgili bir bildiri yayınladı. Bildiride, İstanbul'da gerçekleştirilen SMDK Genel Kurul toplantısında geçici hükümet başkanlığı adaylarından Tuma'nın 33, Muhammed Yasin Neccar'ın ise 1 oy aldığı belirtildi. Aralarında SMDK Başkanı Hadi Bahra ve Demokrasi Bloku üyelerinin de bulunduğu 50 SMDK üyesinin oy kullanmadığı, bir oyun ise sandıktan boş çıktığı kaydedildi. Bildiride, seçim öncesi geçici başbakan adaylarından 11'inin adaylıktan çekildiği ifade edildi.
SMDK, geçici hükümetin başkanını seçmek ve bazı konuları masaya yatırmak için cuma günü İstanbul'da genel kurul toplantısı başlatmıştı.

Suriye Muhalefeti ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Suriye’deki muhalif grupları bir çatı altında toplamak iddiası ile 2012 yılı Kasım ayında Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen toplantılar sonunda kuruldu. SMDK'nın çatısı altında iki ayrı muhalif güç olan Suriye Ulusal Girişimi ve Suriye Ulusal Konseyi'nin biraraya geldi. Doha'daki bu toplantılarda yer alan dönemin Dışişleri Bakanı, şimdi Başbakan olan Ahmet Davutoğlu da yaptığı açıklamada, Suriye muhalefetinin artık bölünmüş halde olmadığını belirtmiş ve Suriye “muhalefetini” tek bir çatı altında toplayacak koalisyonun kurulmasına katkı sağlayan herkese teşekkür etmişti. Ancak geçen iki yıllık süre içersinde SMDK Davutoğlu'nun belirttiği etkiyi yaratamadığı gibi en son 2014'ün Temmuz ayında bir iç kriz yaşamış ve Ahmed Tuma başkanlığındaki geçici hükümet azledilmişti.