Muhalifler Şam’da Hıristiyan mahallelerine saldırdı: 34 ölü!

Bu sabah Şam’ın Hıristiyanların ve Dürzilerin yoğun olarak yaşadığı mahallelerine yönelik muhalifler tarafından düzenlenen bombalı saldırılarda en az 34 kişi hayatını kaybetti, 83 kişi yaralandı.

Suriye’nin başkenti Şam’da bugün meydana gelen iki patlamada 34 kişi hayatı kaybetti, 83 kişi ise yaralandı.

Suriye Arap Haber Ajansı’nın (SANA) haberine göre Ceramana semtinde bu sabah Ana Meydan’da iki patlama meydana geldi. İki intihar eylemcisinin patlayıcı dolu iki araçla düzenledikleri eylemlerde yine onlarca sivil öldü, onlarcası da yaralandı. Ev ve işyerlerinde büyük maddi hasar meydana geldi.

SANA‘ya açıklama yapan İçişleri Bakanlığından bir yetkili, iki terör patlamasında 34 vatandaşın hayatlarını kaybettiğini, 83 kişinin yaralandığını ve ellerinde içinde kimliği belirsiz vatandaşların ceset parçaları bulunan 10 ceset torbası olduğunu bildirdi. Yetkili ayrıca patlamaların meydana geldiği mekanda 6 bina ve onlarca aracın büyük zarara uğradığını belirtti.

Patlamanın yaşandığı Ceramana’da bulunan Radi ve Ceramana Hastaneleri’ne onlarca yaralının getirildiği, ağır yaralıların ise Şam’ın Dimaşk ve Muvasat Hastaneleri’ne havale edildiklerini öğrenildi.

Eş zamanlı olarak iki patlama daha yaşandı
Ayrıca muhalifler Ceramana’daki patlamalarla eş zamanlı olarak, Ceramana’nın Nahda ve Kureyyat mahallelerinde de iki bomba düzeneği patlattı. Patlamalar sonucunda maddi zarar meydana geldiği kaydedildi.

BBC Ceramana’da günün erken saatlerinde hükümet güçleriyle muhalifler arasında çatışmalar olduğunu bildirdi. Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki BBC muhabiri Jim Muir ise saldırıyı üstlenen olmadığını ve olay yerinde belirgin bir askeri veya resmi kurum bulunmadığını söyledi.

Hıristiyan mahallelerine saldırıldı
Şam'ın Ceramana banliyösünde özellikle Hıristiyanların ve Dürzilerin yoğun olarak yaşadığı biliniyor. Saldırıyı El Kaide'yle bağlantılı grupların yaptığı sanılıyor.

Suriye'deki islamcı çeteler daha önce de çok sayıda Hıristiyan Suriyeliyi katletti, kiliseleri yaktı, papazları öldürdü.

İslamcı çeteler, ağustos sonunda yine Ceramana'da cenaze töreni için toplanan Dürzilere yönelik bombalı saldırı gerçekleştirmişti. 27 Ağustos'ta yine muhalifler tarafından kafaları kesilerek katledilen iki gencin cenazesini kaldıran kalabalık törenden döndüğü esnada bir araca yerleştirilen bomba patlatıldı. Saldırıda 12 kişi daha hayatını kaybetti.

600 bin civarında nüfusa sahip Ceramana'da yaklaşık 250 bin Hıristiyan yaşıyor. Bölge ayrıca 120 bin kadar Iraklı mülteciye de ev sahipliği yapıyor.

BBC katliamı karşılıklı çatışma gibi mi göstermek istiyor?
BBC’nin haberinde, bir kez daha bir katliama sahne olan Ceramana'da karşılıklı çatışma olduğu izlenimi yaratıldı. Haberde bölgede çoğunlukla Dürzi ve Hıristiyan kökenli Suriye vatandaşların yaşadıkları bildirilirken, hükümet yanlılarının “Halk Komiteleri” adı altında silahlandırıldıkları söylendi. Haberde yer verilen bu iddiayla, muhaliflerin bombalı saldırılar aracılığıyla yaptığı bu son katliam, Esad yanlısı güçlerle muhalifler arasında geçen karşılıklı bir çatışma gibi yansıtılmaya çalışıldı.

(soL - Dış Haberler)