'Muhalefet' Nusra Cephesi etrafında birleşiyor

Suriye'deki şeriatçı örgütlerden birisi olan Nusra Cephesi ABD tarafından "terör" listesine alınmasına rağmen, hem Suriye'deki "muteber" muhalefet bu karara tepki gösterdi, hem de silahlı çeteler Nusra ile birlikte yeni bir cephe kurdu.

ABD'nin Suriye'deki El Kaide bağlantılı örgüt Nusra Cephesi'ni terörist örgütler listesinde dahil ettiği zamanlarda, Nusra ile birlik olan 9 başka cihadcı örgüt Deyrezzor'da "Mücahid Şurası" kurduklarını ilan ettiler.

The Long War Journal'dan Bill Roggio'nun haberine göre, Şura'nın kuruluşunun ardından bir açıklama yayınlayan örgütler, konseyin "cihadcı toplantılar ve Suriye direnişi yanlısı sosyal ağlar" üzerinde kurulduğunu belirttiler. Şura'da yer alan örgütler şöyle sıralandı:

1. Nusra Cephesi
2. El Ensar Tugayları
3. El Abbas Tugayları
4. La ilahe illallah Taburu
5. El Hamza Tugayı
6. El Sakah Tugayı
7. Cünd el Aziz Tugayı
8. İzzüddin el Kassam Tugayı
9. Ebu el Kassam Tugayı
10. Dava ve Cihad Cephesi Tugayı

Şura'nın, "Cihadcı tugay saflarını Allah'ın izniyle birleştirmek, inançsızların ve kafirlerin askerlerine karşı olan saldırıları ve çabaları organize etmek ve hakikatin saflarını yanlıştan ayırmak" amacıyla kurulduğu belirtilirken, tüm "mücahidler", kendi gruplarını oluşturarak "şüpheli" ve "inançsız" gruplardan kendilerini arındırmaya davet edildi.

Suriye 'muhalefeti' Nusra'ya sahip çıkıyor
ABD'nin attığı adımın ardından Suriye muhalefetinden birçok unsur Nusra Cephesi'ne sahip çıkmıştı. Muhalefetin "lideri" olarak geçtiğimiz haftalarda seçilen Moez el-Katip dahi ABD'nin Nusra'yı "terör" listesine almasına tepki göstermişti. Dün de Suriye'de "Hepimiz Nusra'yız" eylemleri yapılmıştı.

Nusra Cephesi'nin eylemleri ilk başladığında, bazı "muhalefet" unsurları örgütün "Suriye istihbaratının aygıtı" olduğunu iddia etmişlerdi. Ancak Nusra Cephesi, Suriye'deki silahlı bütün unsurların sahip çıktığı bir organ olarak ortaya çıktı. Telegraph'a konuşan Deyrezzor Devrimci Konseyi isimli bir örgütün sözcüsü, Nusra'nın kendi bölgelerindeki en güçlü silahlı unsur olduğunu belirtti.

Nusra'dan ne farkları var?
Radikal gazetesinden Fehim Taştekin dünkü köşe yazısında Nusra ile diğer cihadcı örgütler arasında bir fark olup olmadığını sorguladı. ABD'nin Kasım 2011'den beri 600 saldırı düzenleyen Nusra'ya 1 yıl boyunca göz yumduğunu vurgulayan Taştekin, antalya toplantısından sonra Nusra'ya karşı Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) ön plana çıkartılmaya çalışıldığını söyledi.

ABD'nin Nusra'yı "günah keçisi" ilan ederek ÖSO'ya yardımı kolaylaştırmak istediğini öne süren Taştekin, bununla birlikte El Kaide ile bağlantılı olmamasına rağmen Nusra Cephesi ile aynı ideoloji paylaşan çok sayıda silahlı grup olduğunu hatırlattı.

Ras el-Ayn'e (Serêkaniyê) Türkiye üzerinden saldıran ÖSO'ya bağlı grupların önemlice bir bölümünün Nusra ile aynı ideolojiye sahip olmasına rağmen görüntüyü kurtarmak için birlikte hareket etmediği de belirtiliyor. ÖSO bağlantılı sitelerde, ÖSO militanlarının PKK'yle savaştığı ve "onlara dua edilmesi gerektiği" anlatılıyor.

(soL - Dış Haberler)