'Mücahitler' İstanbul'da El Kaide ile görüşmüş

Suriye’nin yakaladığı yabancı mücahitlerin büyük çoğunluğunun El Kaide irtibatları ile İstanbul’da görüştükten sonra Hatay'dan Suriye’ye giriş yaptığı ortaya çıktı.

Suriye tarafından yakalanan, Özgür Suriye Ordusu ile birlikte hareket eden yabancı mücahitlerin büyük çoğunluğunun ülkeye Türkiye’den giriş yaptığı anlaşıldı. Hatta bu kişilerin El Kaide bağlantıları ile İstanbul’da görüştükleri de ortaya çıktı.

Suriye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, Suriye’de 26 yabancı uyruklu mücahitin yakalanarak tutuklandığını açıkladı. Caferi bu kişilerin büyük çoğunluğunun Tunus asıllı olduğunu, diğerlerininse Lübnan, Filistin, Libya, Mısır ve Ürdün uyruklu olduklarını belirtti.

Çoğu Türkiye’den giriş yapmış
Tunus asıllı kişilerin tutuklanmalarının ardından verdikleri ifadelerde Suriye’ye Türkiye üzerinden giriş yaptıklarını söylediklerini ifade etti. Bu kişileriden bazılarının terror örgütü faaliyetlerine katıldıkları gerekçesiyle Tunus’ta tutuklu yargılandıkları, ülkedeki ayaklanma sonrasında serbest bırakıldıkları ortaya çıktı. Aralarından birinin Irak’ta da terror örgütü üyeliğinden tutuklandığı belirtildi.

Yakalanan 26 militandan 20’sinin Suriye’ye Türkiye üzerinden giriş yaptığı tespit edildi. Türkiye sınırından Suriye’ye giriş yaparken yakalanan mücahitlerin adları Suriye tarafından Birleşmiş Milletler’e iletilen listede şu şekilde sıralandı: Suhail el-Sakasli, Mecdi el-İyari, Muhammed el-Tarabulsi, Osama Hazlı, Velid Daffar, Sami Kemal, Rida Bay, Muhammed Dayfallah, Ebu Bekir Bubtan, Visam Halimah, Ramadan Sultani, Muhammed May, Mesud Gumah, Vahid Fadıl, Bilal el-Marzuki, Haykal Tuvayti, Ukbah el-Nasiri, Emin Nasibi, Bilal el-Iyari, Fahad Salih.

İstanbul’da El Kaide militanı ile görüşmüşler
Tutuklanan mücahitlerden üçü, sorguda Özgür Suriye Ordusu milisleriyle ve El Kaide militanlarıyla koordinasyon halinde olduklarını ve Esad’a bağlı güçlere karşı saldırı düzenlemek amacıyla Suriye’ye giriş yaptıklarını itiraf etti.

Libyalı militan Abdül Kerim Salih el Freitis Libya’daki ayaklanma faaliyetlerinde yer aldığını, bir süre sonra İstanbul’a gelerek El Kaide militanı Ebu Ahmed ile görüştüğünü söyledi. El Freitis, Ebu Ahmed’in kendisine Hatay’a gitmesini söylediğini ifade etti.

Tunuslu Osama Muhtar Hazlı da ifadesinde “Hep birlikte Türkiye’ye gittik ve Ebu Ahmed’i aradık. Ebu Ahmed bizim Suriye’ye girmemizi sağlayacaktı. Bize Hatay’a gelmemizi söyledi. Ebu Ahmed, Suriye’deki El Kaide militanlarından Ebu Talha adında birini tanıyordu” dedi. Hazlı, Suriye’ye giriş yapmalarının ardından orada Ebu Ahmed ile tekrar buluştuklarını belirtti.

Ayaşi el Ayari adlı mücahit de El Kaide kampına katılarak orada bir süre silah eğitimi aldıktan sonra Türkiye’ye gelip Ebu Ahmed ile görüştüğünü, Hatay’a vardıktan sonra birkaç kişinin kendisini alarak özel bir araçla Suriye’ye soktuğunu itiraf etti. Suriye’de götürüldüğü evde çeşitli Arap devletlerinden gelen birkaç kişiyle birlikte kaldıklarını ve Ebu Ahmed’in de orada bulunduğunu söyledi. El Ayari, İstanbul’da irtibata geçtikleri Ebu Ahmed adlı El Kaide militanının, evdekilere Mücahitlere nasıl katılacaklarını anlattığını ifade etti.

(soL - Dış Haberler)