Muaz El Hatip istifa etti!

Suriye'de dış destekli "muhaliflerin" oluşturuğu koalisyonun Başkanı Muaz El Hatip istifa etti.

Güncelleme 16:10

Muaz El Hatip'in istifasının ardından Özgür Suriye Ordusu, 18 Mart'ta Gassan Hito başkanlığında kurulan geçici hükümeti tanımadığını açıkladı.

Katar'ın başkenti Doha'da Arap Birliği zirvesi hazırlık toplantısı için bir araya gelen Arap Birliği'ne üye ülkelerin dışişleri bakanları, Suriye'nin Arap Birliği'ndeki koltuğunun Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'na (SMDK) devredilmesi kararı almıştı. El-Hatib istifa etmeseydi, yarın başlayacak Arap Birliği zirvesine Suriye'yi temsilen katılması beklenen muhalif heyette yer alacaktı.

Geçici hükumet muhalefeti böldü
Öte yandan Yakın Doğu Haber sitesinde yer alan habere göre, Suriye İslami Cephesi'nin geçici hükümeti tanımadığını açıklamasından ve Velid Bunni ve Kemal Lebvani gibi Suriye muhalefetinin önde gelen isimlerinin geçici hükümetin kuruluş şekline tepki göstererek Koalisyon'daki üyeliklerini dondurmasından sonra Suriye Devrimi Genel Kurulu (SDGK) da geçici hükümeti tanımadığını ilan etti.

SDGK, tarafından yapılan yazılı açıklamada, Suriye Ulusal Konseyi ve Ulusal Koalisyonu gibi iki başarısız oluşumdan sonra "içerideki devrim hareketliliğinden kopuk muhaliflerin" geçici hükümet gibi başka bir başarısız oluşuma kalkıştıkları kaydedildi.


Reuters Haber Ajansı Suriyeli "muhaliflerin" lideri Muaz El Hatip'in istifa ettiğini duyurdu.

El Hatip Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, "Daha özgür çalışabilmek için Ulusal Koalisyon'dan istifa ettiğimi duyuruyorum" dedi.

El Hatip'in istifasının muhaliflerin İstanbul'da yaptığı seçimlerde Hitto'nun "başbakan" seçilmesinin hemen ardından gelmesi dikkat çekti.

El Hatip istifasında dünyayı Suriye'de yaşananlara seyirci kalmakla suçlarken, "Çektiğimiz acılar uluslararası toplumun kendimizi savunmamıza izin vermesine yeterli olmadı" dedi.

"İstifanın nedeni geçici hükümet"
SMDK Sözcüsü Velid el-Bunni de Hatib'in istifasını doğrulayarak, Hatib'in, rejimin eli kana bulaşmamış temsilcileriyle müzakere yapılması amacıyla geçici hükümetin kurulmasının biraz ertelenmesi gerektiğini düşündüğünü belirtti ve ''İstifanın sebebi geçici hükümet konusundaki anlaşmazlıktır'' dedi.

SMDK basın ofisi üyesi Soner Ahmed de Hatib'in görevinden istifa etmesinin SMDK'dan da istifa ettiği anlamına gelmediğine dikkati çekti.

(soL-Dış Haberler)